Сьогодні, 28 вересня, у м. Ананьїв Одеської області відбувся другий етап Агрофоруму «Одещина 2021: Південь - північ». Захід відбувся під головуванням заступника Голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Степана Чернявського.

Участь у форумі взяли народний депутат України – член Комітету Тетяна Грищенко, Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький (у режимі відео-конференції), директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної державної адміністрації Алла Стоянова, голова Подільської районної державної адміністрації Одеської області Михайло Лазаренко, Ананьївський міській голова Юрій Тищенко, заступник директора департаменту - начальник управління тваринництва та племінної справи Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Олена Дадус, член Ради Асоціації земельної спілки України Сергій Біленко, заступник голови громадської спілки «Всеукраїнська Аграрна Рада» Олександр Сліпченко, а також місцеві сільськогосподарські товаровиробники, представники громад та асоціацій.

Під час заходу було обговорено інструменти державної підтримки, які вже діють у 2021 році і запрацюють наступного року, йдеться, зокрема, про здешевлення сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва та про державну підтримку фермерських господарства, підтримку тваринництва.

Окремо було обговорено важливе питання для аграріїв Одещини - це надання компенсації постраждалим фермерам від посухи. Адже у 2020 році через посуху на Бессарабії загинуло 80% посівів. Третина посівів північної частини Одеської області повністю знищені. Загальна сума втрат, понесених аграріями Одеської області, за даними комісії при Одеській облдержадміністрації, становить 6,6 млрд грн, а за даними Асоціації Фермерів Бессарабії з урахуванням додаткових витрат, в результаті загибелі ярих культур – 11 млрд. грн.

Завдяки зусиллям народних депутатів України – членів Комітету та Уряду була прийнята відповідна постанова «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для відшкодовування втрат від пошкодження посівів сільськогосподарських культур внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру».

Відповідно до цього Порядку, передбачається відшкодування фермерам втрат через пошкодження посівів сільгоспкультур унаслідок надзвичайних ситуацій. Передовсім, це малі фермери, які обробляють до 50 га землі. Вони створюють робочі місця в сільській місцевості та зможуть отримати підтримку від держави в розмірі 4700 грн на га, що допоможе їм не втратити рік і пересіяти чи змінити культуру.

Під час форуму зазначалося, що дискусійним питанням залишається реалізація земельної реформи. У ході обговорення акцентувалася увага на пропозиціях щодо врегулювання на законодавчому рівні питання польових доріг, прикордонних пайових земель, зелених насаджень та меж земельних ділянок, а також складності отримання кадастрових номерів для орендованих земель.

Заступник Голови Комітету Степан Чернявський на завершення форуму висловив вдячність всім учасникам заходу за конструктивне обговорення проблемних питань і за висловлені пропозиції щодо шляхів їх врегулювання.



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50