22 вересня у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування, на якому було розглянуто законопроект «Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему» (№ 5602).

Метою проекту є затвердження єдиного документу щодо визначення діяльності зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему і бюджетного фінансування цієї діяльності до 2031 року.

Законопроектом пропонується:

- схвалити зміни до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему;

- оновити завдання і заходи щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему відповідно до завершених етапів та початку виконання чергових етапів чинної Програми;

- продовжити строк виконання чинної Програми і бюджетного фінансування цієї діяльності до 2031 року включно;

- затвердити паспорт чинної Програми.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за підсумками розгляду у першому читанні прийняти законопроект № 5602 за основу.

Члени Комітету повторно розглянули законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проведення робіт на землях водного фонду» (№ 5442). За ініціативи та за аргументацією голови підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Едуарда Прощука, зокрема враховуючи зауваження Комітету з питань антикорупційної політики, Комітет прийняв рішення направити його для підготовки на повторне перше читання.

За результатами розгляду законопроекту «Про ратифікацію Угоди про внесок між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку щодо участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля» (№0120), Комітет підтримав його прийняття в цілому і направить відповідне рішення Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, який є головним з підготовки проекту.

Комітет розглянув законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення використання земель оборони та земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у постійному користуванні національних академій наук, державних підприємств, установ, організацій» (№ 5692).

Під час засідання зазначалось, що положення поданого законопроекту не узгоджуються між собою та положеннями Земельного, Податкового та Бюджетного кодексів України. Законопроект не підтримується зацікавленими міністерствами і органами, до нього є зауваження Міністерства фінансів. З огляду на викладене, Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики про направлення його на доопрацювання.

Члени Комітету розглянули законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення збалансованості місцевих бюджетів» (№ 5693) і рекомендує Комітету з питань бюджету при прийнятті рішення по законопроекту врахувати позицію Комітету щодо необхідності віднесення пільг громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, до захищених статей Державного бюджету України у порядку і розмірах, визначених Кабінетом Міністрів.

За результатами розгляду законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування функцій органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань соціального захисту населення та захисту прав дітей у зв'язку з утворенням Національної соціальної сервісної служби та її територіальних органів» (№ 5849), підтримано рішення подати пропозицію Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів про прийняття його за основу з урахуванням зауважень Комітету.

Комітетом було заслухано Звіт про результати аудиту ефективності виконання заходів Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року та Рішення Рахункової палати про розгляд зазначеного Звіту.

За результатами розгляду Комітетом рекомендовано:

Кабінету Міністрів подати на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до Закону «Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення річки Дніпро на період до 2021 року» у терміни, визначені рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 30.07.2021 «Про стан водних ресурсів України», введеним в дію Указом Президента України від 13.08.2021 № 357/2021;

Міндовкіллю та Держводагентству забезпечити подання до Кабінету Міністрів даного законопроекту, розробленого відповідно до вимог законів «Про стратегічну екологічну оцінку» та «Про державні цільові програми».

Окрім цього, за ініціативи голови підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об’єктів природно-заповідного фонду Юлії Овчинникової, Комітет планує розглянути на своєму засіданні 11 жовтня 2021 року питання про виконання рішення Комітету стосовно масової загибелі птахів, в тому числі червонокнижних видів, на території Херсонської області, зокрема біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна Національної академії аграрних наук України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20