Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин на своєму засіданні 22 вересня розглянув низку законопроектів.

Учасники засідання розглянули проект Закону про деокупацію (формула Свободи), № 5093 від 18.02.2021 р. Законопроектом пропонується визначити поняття деокупації тимчасово окупованої території України, встановити етапи деокупації та правові заходи, правові наслідки для осіб, які причетні до тимчасової окупації території України, гарантії населення на звільнених від окупації територіях. За результатами обговорення народні депутати ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді за наслідками розгляду в першому читанні відхилити законопроект № 5093.

Під час засідання було розглянуто проект Закону про захист персональних даних, № 5628 від 07.06.2021 р. Законопроект передбачає:

приведення термінології сфери захисту персональних даних у відповідність до нових міжнародних стандартів;

деталізацію та більш зрозуміле формулювання принципів обробки персональних даних;

більш чітке формулювання підстав обробки персональних даних;

деталізовані та прозорі вимоги до згоди на обробку персональних даних, які дозволять уникнути зловживань та маніпуляцій;

розширення прав суб’єктів персональних даних та механізм їх реалізації;

чітке визначення обов’язків контролера і оператора персональних даних;

порядок повідомлення про витік персональних даних;

інститут відповідальної особи з питань захисту персональних даних, її функціональні обов'язки, вимоги та порядок призначення;

врегулювання передачі персональних даних на територію іноземних держав та міжнародних організацій;

фінансову відповідальність, адміністративно-господарські санкції, що застосовуються до контролера та/або оператора за порушення права на захист персональних даних, які дозволять забезпечити дієвість закону та виконання його вимог.

За результатами обговорення у висновку, наданому головному комітету, рекомендовано за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект № 5629 за основу.

Крім цього, народні депутати України розглянули звернення: Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо сприяння у збільшенні видатків для Секретаріату Уповноваженого;

Державної служби України з етнополітики та свободи совісті щодо підтримки виділення фінансування на реалізацію прав і можливостей релігійних та етнічних спільнот;

Громадської організації «Всеукраїнська Асоціація Переселенців» щодо сприяння у фінансуванні бюджетних програм з надання державної підтримки для забезпечення громадян доступним житлом та пільговим кредитуванням на придбання житла.

Також учасники засідання обговорили проблемні питання реалізації положень Закону України №1583-IX «Про внесення зміни до розділу II «Прикінцеві положення" Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» щодо тимчасових підстав незастосування адміністративних стягнень та заходів впливу за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї» від 29 червня 2021 року.

У засіданні взяли участь: народні депутати Д. Лубінець, М. Ткаченко, Р. Горбенко, Н. Яковлєва, Р. Умєров, Ю. Бойко, М. Джемілєв, К. Касай, О. Копиленко, О. Кузнєцов, В. Новинський, Т. Тарасенко, А. Чийгоз, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Л. Денісова, представники органів державної влади, громадськості та правозахисники.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37