Члени Комітету під час засідання 13 вересні розглянули проект Закону про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкового дня - День Української Державності, №5864.

Законопроект доповів Представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

Проектом пропонується визначити святковим днем День Української Державності. Для цього передбачається доповнити ч. 1 ст. 73 Кодексу законів про працю України новим абзацом, в якому включити до переліку святкових днів День Української Державності, що відзначатиметься щорічно 28 липня.

За результатами розгляду члени Комітету одноголосно прийняли рішення включити законопроект до порядку денного шостої сесії і рекомендували Верховній Раді прийняти за основу та в цілому.

Народні депутати заслухали звіт Рахункової палати України про результати аудиту ефективності використання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для деяких категорій осіб та стан виконання рекомендацій Рахункової палати органами виконавчої влади.

Звіт доповів Заступник Голови Рахункової палати Андрій Майснер. Він зокрема, зазначив, що завдяки виділеним протягом 2017-2019 років 2 млрд грн грошової компенсації 1632 учасники антитерористичної операції, 369 воїнів-інтернаціоналістів, 22 постраждалих під час Революції Гідності та члени їх сімей змогли реалізувати закріплене за ними законодавством право на житло. Водночас, на сьогодні право більше ніж 4 тис. ветеранів війни залишається нереалізованим. На це за даними Міністерства у справах ветеранів потрібно щонайменше 5 млрд грн та 10 років безперервного фінансування відповідних видатків у обсягах на рівні попередніх років.

У звіті Рахункової палати також зазначено, що «поряд з недостатністю щорічних обсягів фінансового забезпечення, негативно вплинуло на досягнення запланованих цілей неналежне планування та розподіл коштів субвенцій, недосконалість механізму забезпечення права таких осіб на житло та окремих положень законодавства, які регулюють питання взяття громадян на квартирний облік, призначення та виплати їм грошової компенсації. Це з боку окремих ветеранів війни породило низку зловживань своїм правом на отримання грошової компенсації, а службових осіб окремих місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування - невиконання або неналежне виконання своїх службових обов’язків при прийнятті рішень про визнання осіб потребуючими поліпшення житлових умов, призначенні їм грошової компенсації та визначенні її розміру».

За результатами обговорення члени Комітету висловили пропозиції і ухвалили рішення прийняти проект рішення за основу з урахуванням висловлених пропозицій.

Члени Комітету розглянули законопроекти, з опрацювання яких Комітет визначено головним щодо доцільності їх включення до порядку денного сесії.

Комітет рекомендує Верховній Раді включити до порядку денного і прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», №5583, та відхилити альтернативний законопроект про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо підвищення (відновлення) соціального захисту ветеранів війни та інших осіб, № 5583-1.

Комітет також прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити до порядку денного сесії проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні № 5795, і прийняти його за основу.

До порядку денного сесії члени Комітету рекомендують включити проект Закону про внесення змін до деяких законів України з метою соціального захисту осіб, які отримали профілактичне щеплення (вакцинацію) проти інфекційних хвороб №5484.

Комітет рекомендував включити до порядку денного і направити на доопрацювання проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо підвищення розміру пенсій особам, які працювали в колгоспах, сільськогосподарських кооперативах, фермерських господарствах та сільськогосподарських підприємствах (організаціях), №4282.

Комітет також розглянув і рекомендує Верховній Раді не включати до порядку денного ряд законопроектів, з опрацювання яких він є головним:

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення розмірів стипендій, №4036;

- про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення розмірів академічної та соціальної стипендій, № 4036-1;

- про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» щодо звільнення від сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при першій державній реєстрації деяких транспортних засобів спеціального та спеціалізованого призначення, №5209 та альтернативні законопроекти №№5209-1 і 5209-2;

- про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення», №5262;

- про внесення змін до пункту 2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення, №5348.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45
24 квітня 2024 18:39
24 квітня 2024 18:35
24 квітня 2024 15:47
24 квітня 2024 10:27