На своєму засіданні 14 липня Комітет з питань антикорупційної політики розглянув два звернення щодо ймовірно незаконної забудови у місті Києві.

Як зазначила голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна: «Ми об’єднали розгляд двох випадків, оскільки в них йдеться про цінну землю в центрі міста».

Так, члени Комітету розглянули звернення народного депутата Вікторії Сюмар щодо ймовірно незаконної видачі дозвільних документів для проведення реконструкції будівлі по вулиці Кропивницького, 1.

Як поінформувала Вікторія Сюмар, за цією адресою знаходився двоповерховий дитячий садочок, однак, відповідний департамент київської міської влади видав дозвіл на реконструкцію будівлі до дев’ятиповерхового готелю без виділення земельної ділянки, а також незважаючи на відмову Міністерства культури надати дозвіл на таке будівництво в історичному ареалі міста.

Народний депутат вбачає в таких діях корупційну складову оскільки, за її словами, згідно з чинним законодавством, реконструкція будівлі можлива лише в рамках існуючого фундаменту. «Фундамент двоповерхової будівлі не витримає дев’ятиповерховий готель, однак, дозвіл на реконструкцію був виданий», - зауважила вона.

Вікторія Сюмар вважає, що така ситуація стала можливою, в тому числі, через прогалини у законодавстві, що стосується надання дозволів на реконструкцію.

Комітет заслухав представників Департаменту з питань архітектурно-будівельного контролю міста Києва, поліції, місцевих жителів.

Члени Комітету ухвалили рішення звернутися до Офісу Генеральної прокуратури з проханням розглянути факти, пов’язані з проведенням реконструкції будівлі по вулиці Кропивницького, 1 у місті Києві, наведені під час засідання Комітету, і вирішити питання щодо порушення кримінального провадження. Також буде направлено звернення до Київської міської державної адміністрації з проханням провести перевірку законності видачі документів, на підставі яких був виданий дозвіл на проведення робіт на даному об’єкті.

Комітет також розглянув звернення генерального директора Національного історико-архітектурного музею «Київська Фортеця» Оксани Новікової-Вигран щодо ймовірного рейдерського захоплення частини приміщень, розташованих на території музею.

За інформацією представників музею, будинки фактично розташовані по вулиці Госпітальній були незаконно зареєстровані посадовцями колишнього власника - військової частини по провулку Госпітальному. Наразі триває кримінальне провадження за фактом зловживання службовими особами, які шляхом зміни адреси, перевели державне майно в приватну власність.

Як повідомила юрист музею «Київська Фортеця», наразі працівники музею не мають доступу до захопленої території.

Комітет вирішив звернутися до Офісу Генерального прокурора і КМДА з проханням звернутися з позовами в інтересах держави щодо скасування незаконної реєстрації будівель і повернення в державну власність відчужених активів.

Також на засіданні народні депутати затвердили звіт про підсумки роботи Комітету з питань антикорупційної політики у лютому – липні 2021 року і пропозиції Комітету до проекту порядку денного пленарних засідань шостої сесії Верховної Ради.

Комітет затвердив план роботи Комітету на вересень 2021 року – січень 2022 року. Зокрема, планується провести виїзні засідання у Луганській області, Рівному, Чернігові і Кам’янці-Подільському, а також повторні засідання у Харкові та Одесі.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45
24 квітня 2024 18:39
24 квітня 2024 18:35
24 квітня 2024 15:47
24 квітня 2024 10:27