7 липня у режим відеоконференції Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо збереження лісів» (№5650).

Законопроект доповіла одна із його авторів народний депутат Юлія Овчинникова. За її словами, цей комплексний законопроект спрямований, в першу чергу, на вирішення двох блоків проблем у сфері охорони довкілля: збереження лісів та їх площі; усунення ризиків для біорізноманіття природних екосистем, які виникли внаслідок земельної децентралізації.

Законопроектом пропонується, зокрема: визначити механізм збереження самосійних лісів; встановити заборону на розорювання пасовищ і сіножатей на період до 2025 року; провести інвентаризацію відмінних від ріллі ділянок, які були передані з державної в комунальну власність, з метою виявлення природоохоронних ділянок та вжиття заходів для їх збереження; надати Кабінету Міністрів право погоджувати зміну цільового призначення лісів на землях усіх категорій, право надавати в постійне користування ліси державної форми власності для ведення лісового господарства; ввести заборону на використання інвазійних видів дерев при лісорозведенні; спростити процедуру переведення земель приватної власності в землі лісогосподарського призначення; запровадити механізм викупу державою земельних ділянок для збереження територій природно-заповідного фонду та ведення лісового господарства.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного сесії і прийняти його за основу із доповненнями, затвердженими Комітетом під час засідання.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» (№ 5202, доопрацьований).

Під час засідання зазначалося, що у доопрацьованому проекті раніше висловлені пропозиції Комітету враховані частково.

Комітет прийняв рішення запропонувати Комітету з питань аграрної та земельної політики, визначеному головним з підготовки законопроекту, рекомендувати Верховній Раді направити його на доопрацювання через ряд зауважень, зокрема в частині передачі у приватну власність об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем.

Також на засіданні був розглянутий проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу суб’єктам господарювання" та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення контролю та моніторингу державної допомоги суб’єктам господарювання» (№ 5648).

Законопроектом зокрема, пропонується запровадити принцип недопустимості державної допомоги суб’єктам господарювання, що обумовлено виконанням Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Члени Комітету вважають за доцільне включити до переліку цілей, на які державна допомога суб’єктам господарювання може бути визнана допустимою: забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, збереження генофонду Українського народу.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку, визначеному головним з підготовки законопроекту, самостійно визначитись щодо законопроекту із урахуванням пропозицій Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49
27 березня 2024 15:11
27 березня 2024 14:25
27 березня 2024 12:12
27 березня 2024 11:57