На засіданні Комітету з питань економічного розвитку у другому читанні був розглянутий проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання окремих питань процедур банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19» (№4220).

Законопроектом пропонується вдосконалити порядок проведення загальних зборів (комітету) кредиторів у режимі відеоконференції, а також шляхом опитування; уточнюється порядок продовження судом строків: проведення попереднього засідання суду у справах про банкрутство (неплатоспроможність); звернення у межах відповідного провадження про визнання недійсними правочинів, вчинених боржником; дії мораторію на задоволення вимог кредиторів; оголошення про проведення першого, повторного та (або) другого повторного аукціону; виконання плану санації чи реструктуризації боргів; розпорядження майном, ліквідації, реструктуризації та погашення боргів боржника тощо.

До законопроекту народними депутатами було подано 15 поправок, із яких пропонується врахувати три, а решту – відхилити.

Комітет рекомендує Верховній Раді за результатами розгляду законопроекту у другому читанні прийняти його в цілому.

Також членами Комітету було розглянуто проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства» (№4409), спрямований на усунення протиріч між чинними положеннями Кодексу та забезпечення єдиного підходу в їх розумінні та застосуванні.

Під час підготовки законопроекту до другого читання було подано 238 поправок, із яких 91 пропонується врахувати. Окрім того, народні депутати підтримали ряд поправок в редакції Комітету.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням.

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення доповнення до статті 15 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" щодо особливостей передачі Товариству Червоного Хреста України майна в оренду» (№5061) і альтернативний до нього №5061-1.

Законопроектом №5061 пропонується надати право на передачу Товариству Червоного Хреста України та його місцевим організаціям в оренду державного та комунального майна без проведення аукціону за умови збереження і використання орендованих приміщень для ведення його статутної діяльності.

Альтернативним законопроектом пропонується надати право на отримання в оренду державного та комунального майна без проведення аукціону Товариству, його місцевим організаціям, а також закладам охорони здоров’я державної та комунальної форми власності без обмежень щодо його використання.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроекти до порядку денного сесії та за результатами розгляду у першому читанні законопроект № 5061 прийняти за основу, а проект № 5061-1 - відхилити.

Також Комітет рекомендує відхилити проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про оренду державного та комунального майна" щодо розширення переліку юридичних осіб, які мають право на отримання в оренду державного та комунального майна без проведення аукціону» (№3451), який містить пропозиції, що збігаються з положеннями законопроекту № 5061-1.

На засіданні було розглянуто проект Закону «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо ефективної реалізації державної політики у сфері освіти» (№5088), яким пропонується не застосовувати порядок проведення спрощених закупівель у разі, якщо здійснюється закупівля товарів і послуг за рахунок коштів спеціального фонду для забезпечення статутної діяльності закладів освіти.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного сесії та за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37