Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин провів 29 червня засідання у форматі відеоконференції.

Під час засідання розглянуто проект Закону про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України, № 5630, поданий Кабінетом Міністрів України. Законопроект спрямований на реалізацію Указу Президента України від 13 серпня 2019 року № 594/2019 «Питання спрощення набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали (беруть) участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони України, та громадянами Російської Федерації, які зазнали переслідувань через політичні переконання». Законопроектом, зокрема, пропонується врегулювання питання можливості подання декларацій про відмову від іноземного громадянства разом із заявою про прийняття до громадянства України тими категоріями осіб, які зазначені в Указі Президента України № 594/2019.

За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону № 5630 включити до порядку денного сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Учасники засідання розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, № 4564.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що метою його прийняття є законодавче врегулювання механізму внесення відомостей про зареєстроване місце проживання особи, на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також визначення місця  оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, вклеювання фотокартки по досягненню відповідного віку у паспорт громадянина України особам, які мають зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованих територіях. У своєму висновку Комітет рекомендує за результатами розгляду прийняти законопроект № 4564 в другому читанні та в цілому.

У висновках, наданих головним комітетам, рекомендовано:

проект Закону про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", № 5236, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити;

проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання реагування, запобігання та протидії проявам дискримінації за ознакою статі та сексуальних домагань серед військовослужбовців, № 5485, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

У засіданні взяли участь: народні депутати України Лубінець Д.В., Ткаченко М.М., Горбенко Р.О., Яковлєва Н.І., Джемілєв М., Касай К.І., Копиленко О.Л., Кузнєцов О.О., Новинський В.В., Тарасенко Т.П., Чийгоз А.З., Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Денісова Л.Л., представники органів державної влади, громадськості та правозахисники.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11