Засідання Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування відбулося 30 червня у режимі відеоконференції.

Члени Комітету розглянули проекти законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності» (№ 5596) і «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу рослин коноплі в промислових, медичних та наукових цілях» (№5596-1).

Одна із авторів основного законопроекту народний депутат Ольга Стефанишина наголосила на актуальності законопроекту, оскільки понад два мільйони українців потребують ліків на основі медичного канабісу.

Законопроектом пропонується дозволити обмежений, прозорий та контрольований обіг канабісу в медичних та наукових цілях. Водночас, пропонується запровадити жорсткий контроль за таким обігом, запровадивши: електронний реєстр усіх препаратів і їх відпуск виключно за електронним рецептом; ліцензування будь-якої діяльності, пов’язаної з обігом медичного канабісу; звітування та подання інформації контролюючим органам.

Окрім того, пропонується встановити граничний рівень тетрагідроканабінолу (ТГК), який можуть містити вирощувані рослини коноплі, і класифікацію за його вмістом.

Проектом закону пропонується внести зміни до:

-        Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо закріплення права особи на доступ до необхідних їй лікарських засобів, включаючи, серед іншого, й ті, що містять наркотичні засоби та/або психотропні речовини і прекурсори;

-        Закону “Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори” щодо забезпечення можливості використання рослин роду коноплі в промислових, наукових і медичних цілях та впорядкування інструментів контролю за їх обігом;

-        Закону “Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності” щодо включення до переліку документів дозволу на використання об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Альтернативний законопроект представив народний депутат Андрій Холодов.

Профільний підкомітет рекомендував підтримати основний законопроект як більш комплексний.

Під час обговорення були висловлені ряд зауважень, які планується врахувати під час підготовки законопроекту до другого читання. Зокрема, пропонується передбачити, що законопроект набуде чинності через три місяці після його опублікування.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроекти до порядку денного сесії та за результатами розгляду у першому читанні прийняти проект №5596 за основу, а альтернативний – відхилити.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45
24 квітня 2024 18:39
24 квітня 2024 18:35
24 квітня 2024 15:47
24 квітня 2024 10:27