Комітет з питань освіти, науки та інновацій 24 червня провів комітетські слухання на тему: «Перший рік грантового фінансування Національним фондом досліджень України: проблеми і перспективи» (далі – НФДУ).

Голова Комітету Сергій Бабак зазначив, що метою слухань є громадське обговорення ключових проблем грантового фінансування науки в Україні, діяльності Національного фонду та напрацювання відповідних рекомендацій, і зрештою - законодавчих пропозицій, визначення ключових завдань для центральних органів виконавчої влади, НФДУ тощо.

Він нагадав, що Національний фонд створено у 2018 році відповідно до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» на базі Державного фонду фундаментальних досліджень, а розпочав свою практичну роботу в 2020 році.

 «Перші кроки діяльності фонду - це грантова підтримка фундаментальних досліджень, але не менш значущою є грантова підтримка прикладних досліджень. Саме в цьому є головна відмінність НФДУ від колишнього Державного фонду фундаментальних досліджень, тому потрібні особливі умови для його діяльності», - зазначив голова Комітету Сергій Бабак.

У минулому році НФДУ провів два перші конкурси - «Наука для безпеки людини і суспільства» з фінансуванням майже 137 млн грн та «Підтримка досліджень провідних та молодих учених» (понад 118 млн грн).

Він розповів, що у 2021 році передбачено фінансування на суму понад 732 млн грн, з них на грантову підтримку понад 694 млн грн, що перевищує відповідні обсяги видатків 2020 року в 2,5 раза.

«Чи достатньо цього? Звичайно, ні. Адже цих коштів не вистачило, щоб почати нові програми в 2021 році, не кажучи про інші речі. За всіх організаційних та інших недоліків Фонд є важливим інструментом реформування наукової та науково-технічної сфери в Україні», - зауважив Голова Комітету.

Сергій Бабак додав, що для збільшення видатків Державного бюджету на функціонування НФДУ потрібно зробити висновки щодо успішності роботи Фонду в 2020 році та виправити ті недоліки, які заважатимуть Фонду розвиватися. «І в цьому аспекті маємо за мету визначити особливі умови діяльності Національного фонду досліджень, надати йому реальний статус головного розпорядника бюджетних коштів, створити ефективні умови для функціонування установи, як організаційні, так і практичні», - додав він.

Сергій Бабак підкреслив, що Комітет відчув гостроту проблеми і через велику кількість звернень, насамперед від наукових колективів, рад молодих вчених і науковців, які представили своє бачення та пропозиції порушеного питання.

Голова Комітету запевнив: «Ми свідомі того, що це питання комплексне і вимагає системних кроків для його вирішення на рівні Фонду, Міністерства освіти і науки, Міністерства фінансів, інших зацікавлених міністерств і відомств, установ, академій наук, а також Уряду та Верховної Ради.

Народний депутат Роман Грищук зазначив, що вперше в Україні створили незалежний інститут фінансування. «Він створений науковцями та працює для науковців. Збереження незалежності фонду – це основне завдання, крім того, має бути сталість у фінансуванні, у законодавчих рамках, тоді за декілька років будем бачити результати», - зазначив народний депутат.

Голова Національного фонду досліджень Леонід Ященко окреслив проблеми, що потребують вирішення, зокрема внесення змін до нормативно-правових актів щодо визначення Фонду головним розпорядником коштів, можливості заключати міжнародні договори, норм оплати праці членів комісій конкурсів тощо.

У слуханнях взяли участь народні депутати, представники Міністерства освіти і науки, Міністерства оборони, Національного фонду досліджень, Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій, Національної академії наук, ректори закладів вищої освіти, представники громадських об’єднань тощо.

По завершенню виступів Голова Комітету Сергій Бабак підбив підсумки обговорення та визначив пріоритети подальшої роботи.

Протягом двох тижнів секретаріат Комітету прийматиме і опрацьовуватиме письмові пропозиції до запропонованих рекомендацій комітетських слухань.

Проект рекомендацій слухань.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11
19 квітня 2024 09:47