На засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій, що відбулося 23 червня, народні депутати обговорили законопроекти щодо порушення принципів академічної доброчесності.

Законопроект про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо встановлення відповідальності за передачу академічних творів із порушенням принципів академічної доброчесності (№5461) доповіла народний депутат Інна Совсун. Вона зазначила, що значною проблемою є замовлення робіт. «Україна є одним із центрів написання академічних текстів на замовлення, в тому числі для американських, британських університетів», - додала вона.

Народний депутат підкреслила, що законопроект пропонує дві ключові зміни до законодавства: виписано визначення «академічний твір», яке є лише в підзаконних актах; також як тип академічної недоброчесності прописується «написання тексту на замовлення», а в подальшому видача тексту під своїм авторством. За її словами, закон має дати етичну оцінку та створити юридичне підґрунтя для правоохоронних органів, щоб вони могли реагувати на такі випадки.

Співавтор законопроекту, народний депутат Юлія Гришина додала: «Ця ініціатива вкрай важлива з кількох причин: пропонує доповнити законодавство таким видом порушення академічної доброчесності, як передача академічного твору третій особі для подальшого його використання нею як авторського; створює юридичні підстави для реагування на такі дії з боку викладачів і студентів тощо. Після внесення додаткових змін до Кодексу про адміністративні правопорушення - з’являться підстави і для впливу на тих, хто не є учасником освітнього процесу».

Альтернативний законопроект про внесення змін до Закону України «Про освіту» щодо посилення відповідальності за порушення принципів академічної доброчесності (№5461-1) доповів народний депутат Олександр Лукашев. «Пропонуємо запровадити механізми ефективного виявлення та притягнення до відповідальності суб’єктів, що це здійснюють, та в майбутньому дозволять подолати це явище», - повідомив він.

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо встановлення відповідальності за передачу академічних творів із порушенням принципів академічної доброчесності, №5461, альтернативний законопроект №5461-1 відхилити.

Також народні депутати розглянули законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти (№4629-1).

Заступник Голови Комітету Сергій Колебошин нагадав, що дискусійна поправка обговорювалася на виїзному засіданні Комітету у Чернігові, а саме: чи можуть дошкільні заклади освіти бути структурним підрозділом ліцею, тобто всіх трьох ступенів. Була позиція, що це є неприпустимим для організації навчального процесу.

Сергій Клебошин розповів про три головні положення законопроекту: «Будь-яка громада, якщо спроможна організувати профільний ліцей, може це зробити (немає вимоги 50 тис. плюс), зазначаємо, яка має бути мінімальна кількість класів і учнів на паралелі. В окремих випадках за рішенням засновника початкова може бути в складі ліцею. Серед важливих поправок - саме дозвіл дошкільним підрозділам бути підрозділом початкової школи або ліцею».

За результатами розгляду Комітет затвердив таблицю поправок до другого читання законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти.

Також народні депутати затвердили Рекомендації слухань у Комітеті на тему: «Якість підручників та навчальних посібників для Нової української школи».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11