Комітет на своєму засіданні розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України» (№ 5431) і альтернативний - «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Антимонопольного комітету України» (№ 5431-1).

Представляючи основний законопроект, одна з його авторів народний депутат Роксолана Підласа зауважила, що проект спрямований на вирішення проблеми недостатньої інституційної спроможності АМК у виконанні своїх безпосередніх функцій – боротьби зі зловживаннями у сфері економічної конкуренції.

Законопроектом пропонується: удосконалити понятійно-категоріальний апарат законодавства про захист економічної конкуренції; удосконалити механізми контролю за концентраціями суб’єктів господарювання; законодавчо закріпити механізми установлення пріоритетів діяльності Комітету; визначити на законодавчому рівні порядок проведення перевірок суб’єктів господарювання; вдосконалити механізми звільнення від відповідальності для учасників антиконкурентних узгоджених дій; запровадити інститути врегулювання у справах; вдосконалити порядок відшкодування шкоди, завданої порушеннями законодавства про захист економічної конкуренції; запровадити солідарну відповідальність відповідачів під час сплати штрафів; забезпечити фінансову незалежність АМК.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати включити законопроекти до порядку денного сесії Верховної Ради та за результатами розгляду у першому читанні законопроект № 5431 прийняти за основу, а законопроект № 5431-1 відхилити.

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Кодексу України з процедур банкрутства» (№ 5528), яким пропонується внести зміни до Господарського, Цивільного, Господарського процесуального кодексів та ряду законів з метою усунення протиріч із нещодавно прийнятим Кодексом України з процедур банкрутства.

Ухвалено рішення рекомендувати включити законопроект до порядку денного сесії Верховної Ради та за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.

Водночас, члени Комітету рекомендують відхилити законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із втратою чинності Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (№ 5626), спрямований на вирішення аналогічної проблематики.

Комітет розглянув законопроекти «Про внесення змін до Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна” щодо уточнення деяких положень та сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації» (№ 5397) і «Про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного і комунального майна" щодо уточнення деяких положень та заборони приватизації об'єктів великої приватизації» (№ 5397-1).

Законопроектом №5397 пропонується викласти в новій редакції терміни «електронна торгова система (ЕТС)» та «центральна база даних», виключити підприємства з виготовлення, ремонту технічних та інших засобів реабілітації для осіб з інвалідністю з переліку об’єктів, які не підлягають приватизації, включити до такого переліку підприємства з виготовлення та ремонту всіх видів зброї, що перебуває на озброєнні Збройних Сил України, інших утворених відповідно до закону військових формувань, Служби безпеки України, а також встановити, що тимчасово, на період встановлення Кабінетом Міністрів карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних з COVID-19, для об’єктів великої приватизації не проводяться аукціони зі зниженням стартової ціни, аукціони за методом вивчення цінових пропозицій та викуп.

За результатами обговорення народні депутати ухвалили рішення внести законопроекти на розгляд Верховної Ради та рекомендувати за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу законопроект №5397 і відхилити законопроект №5397-1.

Члени Комітету розглянули законопроекти «Про визнання таким, що втратив чинність Закону України "Про створення вільної економічної зони "Крим" та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України" та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№ 5502) і альтернативний № 5502-1.

Обидва законопроекти пропонують скасувати режим вільної економічної зони «Крим» на тимчасово окупованій території України та встановити особливості економічних відносин на тимчасово окупованій території з урахуванням обмежень, викликаних окупацією, та вимог міжнародних партнерів. Крім того, у проектах пропонується унормувати порядок в’їзду осіб на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї, закріпити право на безоплатну вторинну правову допомогу для громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території та забезпечити реалізацію права на спадкування для таких осіб.

Під час обговорення прозвучала пропозиція підготувати на основі двох законопроектів єдиний доопрацьований.

Комітет підтримав таку пропозицію і ухвалив рішення внести законопроекти на розгляд Верховної Ради і рекомендувати за результатами розгляду у першому читанні прийняти доопрацьований законопроект за основу і в цілому.

Члени Комітету заслухали звіт Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислави Магалецької за шість місяців роботи Держпродспоживслужби.

За результатами обговорення було вирішено взяти звіт до відома та отриману інформацію використовувати під час законопроектної роботи Комітету.

Окрім того, під час засідання було ухвалено рішення провести у липні 2021 року комітетські слухання на тему: «Стратегічні орієнтири поглиблення торговельно-економічних відносин України з країнами ЄС в умовах дії Угоди про асоціацію».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49
27 березня 2024 15:11
27 березня 2024 14:25
27 березня 2024 12:12