Засідання Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування відбулося 16 червня у режимі відеоконференції.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення соціального захисту осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та деяких інших осіб» (№5609).

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, представляючи законопроект як один із авторів, зазначив, що чинним законодавством про охорону здоров’я регламентовано лише питання проведення військово-лікарської експертизи військовослужбовців військових формувань. Однак, наразі співробітники ДСНС не є військовими, а проходять державну службу особливого характеру.

«Військово-лікарська експертиза не поширюється на службу цивільного захисту, але водночас існує потреба у проведенні відповідної лікарської експертизи придатності рятувальників до майбутньої або подальшої служби, встановлення професійної природи захворювань і травм у колишніх службовців, призначення їм санаторно-курортного лікування чи медико-психологічної реабілітації» — повідомив голова Комітету.

Законопроектом пропонується доповнити Основи законодавства України про охорону здоров’я відповідними положеннями та визначити, що така експертиза буде здійснюватися лікарсько-експертними комісіями в системі ДСНС.

Комітет підтримав законопроект і пропонує Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, визначеному головним з підготовки цього законопроекту, рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Учасники засідання обговорили поточний стан впровадження електронного рецепта в Україні.

Про кроки, зроблені для впровадження електронних рецептів, народних депутатів поінформували представники Міністерства охорони здоров’я, Державного експертного центру МОЗ і Національної служби здоров’я.

Під час обговорення голова Комітету підкреслив, що значна кількість прийнятих останнім часом законопроектів у сфері охорони здоров’я не можуть працювати через відсутність системи електронних рецептів.

Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Олексій Соловйов наголосив на необхідності введення електронного рецепта на антибіотики, гормональні препарати та імуномодулятори вже цього року. «Неконтрольоване споживання цих груп препаратів є дуже небезпечним і це є питанням національної безпеки», - підкреслив він.

Комітет взяв до відома надану інформацію і доручив відповідальним органам протягом двох тижнів надати чіткий план запровадження електронного рецепта в Україні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49
27 березня 2024 15:11
27 березня 2024 14:25
27 березня 2024 12:12
27 березня 2024 11:57