10 червня відбулося виїзне засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування до Івано-Франківської області, на якому заслухано звіт Голови Державного агентства лісових ресурсів Юрія Болоховця щодо діяльності агентства у 2021 році.

За його словами, у сфері управління Держлісагентства перебувають 392 підприємства, організації та установи, які ведуть лісове та мисливське господарство, або пов’язані з ним (проектні, наукові, природоохоронні, лісозахисні тощо).

Наразі агентством ведеться підготовка до національної інвентаризації лісів, зокрема, схвалено порядок її проведення і визначено організацію, яка за це відповідатиме.

Юрій Болоховець також повідомив, що вживаються заходи для унормування ринку деревини. Зокрема, збільшено обсяг реалізації і середню вартість кубометра реалізованої деревини. Реалізовано пілотний проект щодо продажу на аукціонах продукції переробки державних лісогосподарських підприємств.

З метою покращення фінансового забезпечення ведення лісового господарства, підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів щодо зменшення державними лісогосподарськими підприємствами відрахувань до державного бюджету, напрацьовано пропозиції щодо зміни системи оподаткування.

Державне агентство лісових ресурсів продовжує роботу, спрямовану на діджиталізацію лісового господарства. Так, за інформацією очільника агентства, розроблено концепцію створення Всеукраїнської мережі протипожежного захисту лісів і концепцію системи електронного обліку деревини, триває робота над створенням та наповненням Єдиного інтернет порталу, вдосконалюється геопортал «Ліси України», завершується створення першого телеграм-бота Держлісагентства.

З метою збільшення площі лісів та відтворення лісових ландшафтів затверджено План заходів з розроблення згарищ 2020 року та відтворення на них лісів, укладено Меморандум про взаємодію між Держлісагентством та Держгеокадастром, розпочато будівництво регіонального лісового насіннєво-селекційного центру в місті Лиман Донецької області.

Здійснюється виконання проекту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) щодо запобігання всиханню соснових насаджень та проекту USAID щодо ліквідації наслідків пожеж у Луганській області.

Водночас, з метою посилення охорони лісів від пожеж, започатковано проведення спільних навчань протипожежних підрозділів із залученням обласних управлінь лісового та мисливського господарства.

Також агентством вживаються заходи, спрямовані на захист лісу від шкідників та хвороб.

Як зазначив Юрій Болоховець, розроблено проект постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням нормативно-правових актів щодо ведення лісового господарства Державним агентством лісових ресурсів», спрямований на посилення охорони лісів від незаконних рубок.

Ведеться робота над розширенням мережі природно-заповідного фонду. Зокрема, погоджено проект Указу Президента України щодо створення національного природного парку «Холодний яр», а також проекти розпоряджень Кабінету Міністрів щодо розроблення проектів землеустрою природоохоронних установ з метою розширення територій природно-заповідного фонду.

За словами Юрія Болоховця, агентство у своїй діяльності активно співпрацює з громадськістю. Зокрема, проведено установчі збори з формування нового складу Громадської ради при Держлісагентстві.

Також Голова Держлісагентства поінформував про законодавчі ініціативи щодо врегулювання проблем, які виникають у лісовому господарстві, та про відповідні плани нормотворчої роботи.

Під час обговорення звіту Голова Держлісагентства відповів на запитання народних депутатів та представників громадських організацій.

Після отримання та опрацювання пропозицій щодо звіту Голови Державного агентства лісових ресурсів України, Комітет затвердить відповідні рекомендації.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45
24 квітня 2024 18:39
24 квітня 2024 18:35
24 квітня 2024 15:47
24 квітня 2024 10:27