На засіданні Комітету з питань правової політики, що відбулося 10 червня, народні депутати обговорили законопроекти про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції, № 5067, поданий Президентом України, та альтернативні проекти про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо підсудності справ, № 5067-1 та № 5067-2.

Міністр юстиції Денис Малюська зазначив, що законопроектом передбачається передати розгляд справ щодо оскарження актів органів виконавчої влади, Кабінету Міністрів та інших центральних і колегіальних органів виконавчої влади на розгляд колегії Верховного Суду як суду першої інстанції та апеляційне оскарження в межах Великої Палати Верховного Суду. За його словами, до другого читання є пропозиція передати Верховному Суду лише категорії справ щодо оскарження актів Кабінету Міністрів.

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України щодо підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції № 5067 та відхилити альтернативні законопроекти.

Також народні депутати обговорили законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги та підвищення якості її надання, № 5107.

Заступник Міністра юстиції Олександр Банчук зазначив, що законопроект передбачає комплексні зміни до системи безоплатної правової допомоги, розгляд документа передбачено планом законопроектних робіт Верховної Ради на 2021 рік.

За його словами, законопроект розширює доступ до безоплатної правової допомоги неповнолітнім особам, узаконює електронні способи комунікації між клієнтами системи та самою системою, забезпечує надання послуг перекладачів і сурдоперекладачів через систему безоплатної правової допомоги. Важливо, що передбачено запровадження механізму оцінювання якості надання безоплатної правової допомоги.

Голова Національної асоціації адвокатів Лідія Ізовітова зауважила, що адвокати не підтримали статтю 6 2 законопроекту, яка передбачає створення нової структури, якій буде доручено проведення оцінювання якості роботи адвокатів. На її думку, це впливатиме на гарантії незалежності адвоката та створить його залежність від держави, адже адвокат має виконувати вказівки контролера з цієї комісії. За словами Лідії Ізовітової, наразі зафіксовано лише 0,6% скарг на адвокатів за надання неякісної правової допомоги. Крім того, є колізії між Законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та цим законопроектом.

Народний депутат Володимир Ватрас зауважив, що врегулювати питання цієї статті можна на рівні окремого закону або доопрацювати між першим і другим читанням.

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді включити до порядку денного п’ятої сесії законопроект щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги та підвищення якості її надання.

На засіданні народні депутати розглянули законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень приватних виконавців, №4330.

Голова Комітету Андрій Костін зазначив, що стосовно цього законопроекту тривають консультації з представниками Європейського Союзу.

Міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що цей законопроект має технічний характер і необхідний для виконання вимог макрофінансової допомоги. Проект передбачає зрівняння повноважень державних і приватних виконавців.

«Ми розраховуємо на комплексну реформу цієї галузі. Потрібно вдосконалити систему контролю за діями приватних виконавців. Найближчим часом Міністерство планує зареєструвати комплексний законопроект», - зазначив Денис Малюська.

За результатами обговорення, розгляд законопроекту перенесено на наступні засідання комітету.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59