Народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання руйнуванню та знищенню нерухомої культурної спадщини №4561 на засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, що відбулося 9 червня.

«Важливість цього Закону важко переоцінити. Бо громадськість, яка опікується цими питаннями, хоче мати більш дієві механізми захисту культурної спадщини. Законопроект суттєво підвищує розмір штрафів за руйнування історичної спадщини. Він вводить кримінальну та адміністративну відповідальність, багато в чому сприяє, щоб знизити ризики забудови історичних ареалів. Сьогодні 70% пам’яток потребують реставрації, 30% пам’яток - у аварійному стані. Ледь не щодня Міністерство отримує повідомлення про руйнування пам’яток. Завдяки активності громадськості вдається призупинити таке свавілля», - зазначив Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Він додав, що обговорення законопроекту провели з місцевими громадами, які його підтримали.

Законопроект №4561, розроблений у співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики, є комплексним для сфери охорони культурної спадщини і його положення спрямовані на запобігання руйнуванню та знищенню культурної спадщини, запровадження дієвих механізмів реалізації гарантованого Конституцією України захисту нерухомої культурної спадщини, забезпечення доступності культурної спадщини, підвищення рівня інституційної спроможності органів охорони культурної спадщини, унормування правил та процедур ведення господарської діяльності та будівництва на захищених територіях тощо.

Міністр культури та інформаційної політики запропонував створити робочу групу Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування для опрацювання проблемних питань тексту законопроекту. Її склад буде затверджено на наступному засіданні Комітету.

Народний депутат Микола Княжицький зауважив, що мета закону хороша, але є низка суперечливих положень, зокрема він не відповідає реформі децентралізації, адже створюється централізована система охорони культурної спадщини, та потребує доопрацювання.

За результатами обговорення народні депутати ухвалили рішення відкласти розгляд законопроекту на наступні засідання Комітету та утворити робочу групу для доопрацювання проекту Закону.

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та  в цілому  проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо спрямування коштів на ремонтно-реставраційні роботи пам’яток культурної спадщини, №5551-2.

Народні депутати розглянули проект Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо розробки і затвердження державної програми оздоровлення та відпочинку дітей, №5455.

За словами народного депутата Тетяна Рябухи, понад 10 років такої програми не існує. Проектом Постанови пропонується надати доручення Уряду  розробити Програму державної програми оздоровлення та відпочинку дітей. Під час розробки Кабінет Міністрів має особливу увагу приділити питанню оздоровлення дітей з особливими потребами.  

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови в редакції Комітету.

Народні депутати обговорили законопроект про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення розширеного неонатального скринінгу в Україні, №5589, поданий Президентом України.

Законопроект розроблено з метою впровадження в Україні ранньої досимптомної діагностики новонароджених дітей для попередження розвитку генетичних захворювань, у тому числі спинальної м’язової аміотрофії (СМА). Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік»  та збільшити на 300 млн гривень видатки за бюджетною програмою «Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізація і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я» за рахунок зменшення видатків на таку ж суму за бюджетною програмою «Фонд Президента України з підтримки освіти, науки та спорту».

За результатами розгляду Комітет рекомендує прийняти за основу та в цілому зазначений законопроект.

Також за результатом розгляду Комітет рекомендує прийняти за основу та в цілому законопроект про корінні народи України, №5506.


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49
27 березня 2024 15:11