На засіданні Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг народні депутати розглянули проект Закону «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу» №3508-д.

Законопроект розроблено на основі законопроектів про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання і водовідведення, №3508 та альтернативному, №3508-1.

«Розроблений законопроект передбачає врегулювання та реструктуризацію заборгованості за природний газ і послуги з його транспортування підприємствам теплокомуненерго, а також врегулювання боргів облгазів і облгаззбутів, а також реструктуризації боргів водоканалів», - зазначив Голова Комітету Андрій Герус, представляючи законопроект.

Проектом пропонується встановити порядок участі суб’єктів ринку природного газу у процедурі врегулювання заборгованості за природний газ та послуги його транспортування, а також на законодавчому рівні закріпити шляхи та механізми урегулювання такої заборгованості: шляхом проведення взаєморозрахунків із залученням коштів державного бюджету; шляхом реструктуризації залишку непогашеної заборгованості на визначених законом умовах; шляхом списання пені, штрафних та фінансових санкцій, нарахованих на заборгованість, що підлягає урегулюванню на умовах визначених законом, за умови погашення тіла боргу.

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення зареєструвати законопроект як доопрацьований, включити його до порядку денного сесії та рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №3508-д за основу і в цілому.

Також на засіданні народні депутати обговорили законопроект про внесення змін до прикінцевих положень Закону України «Про видобування і переробку уранових руд» щодо державної підтримки ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», №5201.

Представляючи законопроект, один із його авторів, народний депутат Михайло Волинець зазначив: «Це державне підприємство, де працює понад 5 тисяч людей, стратегічний об’єкт і відіграє важливу роль у забезпеченні енергетичної безпеки. Але ситуація на підприємстві складна: у минулому році шахтарі почали проводити акції протесту через заборгованість із заробітної плати, ЄСВ, сплати податків тощо», - зазначив Михайло Волинець.

Він повідомив, що законопроектом передбачено надати доручення Кабінету Міністрів у місячний термін підготувати пропозиції щодо виділення підприємству 2 млрд 205 млн грн у цьому році.

За результатами обговорення, члени Комітету підтримали законопроект і рекомендували включити його до порядку денного сесії Верховної Ради.

Також народні депутати підтримали та рекомендували включити до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради законопроект про внесення змін до Закону України «Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу» щодо розвитку високоефективної когенерації, №4527. Законопроектом передбачено віднести до принципів державної політики у сфері використання когенераційних установок, сприяти перебудові діючих теплогенеруючих об’єктів у високоефективні установки комбінованого виробництва електричної та теплової енергії та економічно стимулювати використання високоефективних когенераційних установок на підприємствах незалежно від форми власності та галузевої належності.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37