На виїзному засіданні Комітету з питань освіти, науки та інновацій, що відбулося 7 червня в місті Чернігові, народні депутати обговорили питання забезпечення доступності повної загальної середньої освіти та запровадження якісної профільної старшої школи (на прикладі Чернігівської області).

«Мета виїзного засідання - обговорити як вдосконалити законодавчу та нормативно-правову базу для забезпечення розвитку наймасовішої ланки освіти - системи загальної середньої освіти. З прийняттям рік тому Закону «Про повну загальну освіту» перед органами виконавчої влади та місцевого самоврядування постали деякі питання практичного застосування окремих норм і положень, які потребують врегулювання, у тому числі шляхом внесення змін до законодавства», - зазначив Голова Комітету Сергій Бабак.

За його словами, серед таких проблемних питань: формування мережі старшої профільної школи стосовно обмежень, встановлених статтею 32 Закону для різних органів місцевого самоврядування, а також присвоєння таким закладам статусу опорних шкіл, залежно від кількості населення територіальної громади; питання кількості класів у ліцеях і профілів у старшій школі, визначення кількості дітей у старшій школі тощо.

Народні депутати обговорили розвиток освіти у Чернігівській області. Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Анна Коваленко розповіла про мережу загальної середньої освіти в регіоні. В області працює 463 закладів загальної середньої освіти, де навчається понад 96 тисяч учнів. За її словами, особлива увага приділяється інклюзивному навчанню. Вона додала, що особливості регіону впливають на розвиток освітньої галузі. За останні 25 років кількість шкіл скоротилася на понад 45%, а учнівський контингент - на 43%. Статус малокомплектної школи зберігається за майже кожною другою школою області, тоді як в Україні це кожна п’ята. 75% шкіл знаходяться у сільській місцевості, через це є проблеми забезпечення кадрами, фінансування галузі та виплати заробітної праці освітянам.

Освітяни та народні депутати обговорили проблемні питання, а саме: належного фінансування навчальних закладів, особливо в сільській місцевості, забезпеченням шкільними автобусами, проблеми дорожньої інфраструктури, брак педагогів і підвищення кваліфікації вчителів тощо.

Заступник голови Комітету Сергій Клебошин акцентував увагу на якісній підготовці вчителів, адже, за його словами, можна вкладати мільйони в інфраструктуру, але без якісної підготовки вчителя провести реформу освіти фактично неможливо.

«Мають бути враховані регіональні особливості закладів освіти. Але не можна вирішувати проблеми одного регіону за рахунок іншого», - додав Сергій Клебошин.

Голова Комітету Сергій Бабак повідомив, що Комітетом спільно з Міністерством освіти і науки підготовлено до другого читання законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти» №4629-1.

Метою і завданням цього законопроекту є вдосконалення окремих положень законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» стосовно трансформації мережі закладів загальної середньої освіти, спрямованої на реалізації реформи «Нова українська школа», зокрема, шляхом започаткування надання трирічної якісної профільної середньої освіти протягом 10-12 років навчання.

Голова Комітету Сергій Бабак зауважив, що до другого читання до проекту Закону подано 60 поправок. Народні депутати обговорили найбільш важливі та дискусійні.

«Узгодили пропозиції закріпити кількість учнів у класах не менше 25 дітей, три профілі навчання. Також узгодили рішення, що початкова школа функціонує як окрема юридична особа або структурний підрозділ гімназії чи ліцею», - зазначив заступник голови Комітету Сергій Клебошин.

За результатами розгляду Комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопроект щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти №4629-1.

Також народні депутати ухвалили рішення створити робочу групу щодо підготовки до другого читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо використання майна ліквідованих комунальних закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості, №5320.

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59