Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на засіданні, що відбулося 28 травня у форматі відеоконференції, розглянув законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю», № 4113. Законопроектом пропонується посилити соціальні гарантії для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю в частині надання їм права позачергового обслуговування в будь-яких касах, на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню, а також права на позачерговий пропуск через державний кордон України у разі виїзду на лікування. За результатами розгляду Комітетом ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект № 4113 у другому читанні та в цілому.

Учасники засідання за наслідками обговорення рекомендували відхилити проекти законів щодо загальнообов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення в Україні (№ 2683, №2683-2, №2683-3).

Під час засідання було розглянуто законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів (№ 4669), яким пропонується стимулювати громадян України, які працюють за кордоном, повернутися на Батьківщину, зокрема, шляхом надання державної допомоги на започаткування підприємницької діяльності.

За наслідками обговорення члени Комітету вирішили рекомендувати Верховній Раді України включити законопроект № 4669 до порядку денного сесії та прийняти за основу за результатами розгляду у першому читанні, альтернативний законопроект № 4669-1 рекомендовано включити до порядку денного та відхилити.

Члени Комітету також ухвалили рішення рекомендувати парламенту включити до порядку денного законопроект про найм та працевлаштування моряків (№ 5240) та створити робочу групу з напрацювання пропозицій до зазначеного законопроекту під головуванням голови підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення М. Бабенка. Через місяць вказана робоча група має винести проект Закону на розгляд Комітету. Законопроектом пропонується ввести в українське законодавство термін моряк. Також в нормативно-правову базу пропонується запровадити термін «крюінг», відповідно до міжнародної термінології назв компаній, які працевлаштовують моряків. Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, проект має забезпечити правове врегулювання державної політики у сфері працевлаштування такої категорії працівників, як моряк, а також створення та функціонування саморегулівної організації крюінгових компаній.

Також Комітет підтримав законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність, № 5371. Законопроектом пропонується у положеннях чинного законодавства про працю передбачити можливість застосування індивідуального договірного регулювання трудових відносин та зменшення бюрократичного навантаження на роботодавців. За результатами обговорення було ухвалено рішення рекомендували Верховній Раді включити зазначений проект до порядку денного та прийняти його за основу.

Окрім того, Комітет вирішив рекомендував включити до порядку денного та прийняти за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин (№ 5388). Проект спрямований на зниження рівня бюрократизації трудових відносин та зменшення навантаження на бізнес.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

07 травня 2024 16:59
07 травня 2024 16:31
07 травня 2024 15:50
07 травня 2024 15:01
07 травня 2024 11:44
07 травня 2024 11:34
07 травня 2024 10:57
06 травня 2024 17:33
06 травня 2024 15:13
06 травня 2024 12:57