У заході, організованому Асоціацією народних депутатів України разом з Програмою USAID «РАДА», що виконується Фондом «Східна Європа», Українським Інститутом національної пам’яті та за участі Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, взяли участь безпосередні учасники пам’ятної події - народні депутати України І-го скликання, науковці та громадські діячі.

З програмними доповідями перед учасниками круглого столу виступили доктор юридичних наук Володимир Василенко і народний депутат I-го скликання Олександр Барабаш.

Доктор юридичних наук Володимир Василенко, доповідаючи на тему: «Українська незалежна державність як історична закономірність», виклав свою точку зору на закономірності державотворчого процесу в Україні не лише за 30 останніх років незалежності, а з початку XX століття. Він зазначив, що «без належного розуміння і правильної оцінки подій, які відбувалися в минулому, ми не можемо адекватно оцінювати події сьогодення».

Доповідач нагадав, що відновлення на початку XX століття Української національної держави відбулося, але ця держава проіснувала всього три роки. Сучасна Україна, відновлення державності якої відбулося наприкінці XX століття, існує вже 30 років.

Володимир Василенко нагадав про події, які відбувалися у 1917-1920 роках, акцентував на трьох основних факторах, які сприяли втраті Україною незалежності у 1920 році, а саме: на той час в Україні не було своєї національної еліти через асиміляційну політику царського уряду Російської імперії, який намагався позбавити українську націю своєї еліти, і через допущені помилки в боротьбі за утвердження Української національної держави. Втрата незалежності сталася і через збройну агресію більшовицької Росії та відсутність широкого міжнародного визнання України.

Володимир Василенко назвав головною проблемою сьогодні в Україні «відсутність протягом всіх 30 років незалежності справжньої української влади». За його словами, «немає критичної маси, яка дала б можливість Україні повноцінно розвиватися як національній суверенній державі». Головним досягненням за роки незалежності він назвав створення громадянського суспільства.

Народний депутат I-го скликання Олександр Барабаш у доповіді на тему: «Проблеми законодавчого відображення історії здобуття незалежності України у 1991 році» звернув увагу на те, що звернув увагу на той перелік документів, які були до проголошення незалежності, і на те, що рішення народу і Верховної Ради, прийняті у 1990-1991 роках, сьогодні оцінюються неналежно.

Олександр Барабаш запропонував прийняти резолюцію, у якій підтримати проекти Асоціації народних депутатів, які подавалися Голові Верховної Ради України, прийняти законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо відновлення історико-правової коректності законодавчих положень щодо історії здобуття Україною незалежності). Він запропонував виправити усі неточності та помилки, «бо з такою історією, яка принижує український народ і Верховну Раду Української РСР 12-го скликання - Верховну Раду України 1-го скликання не можна зустрічати 30-річчя незалежності України».

Народний депутат I-го скликання Богдан Горинь виступив на тему: «Шлях до незалежності», у якому дав відповідь на два взаємопов’язаних питання: чому і як Україна виборювала незалежність. Він закликав учасників круглого столу думати про нинішню політичну ситуацію. «Ухвалений Верховною Радою України Акт про незалежність України, на жаль, не врегулював триваючий віками конфлікт між Росією і Україною, причина якого полягає у різній ментальності двох народів», - зазначив він.

Богдан Горинь підкреслив, що вся історія України була боротьбою за свободу і незалежність рідного краю. «У цій боротьбі вікопомними будуть дати 24 серпня і 1 грудня 1991 року. Перед Україною, її владою і збройними силами стоїть велике завдання відстояти незалежність України і її територіальну цілісність з вірою, що у нації на такий подвиг вистачить сил», - наголосив він.

Директор Центру українознавства Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка Володимир Сергійчук у виступі назвав народних депутатів I-го скликання «творцями третього відродження Української держави». Він проаналізував успіхи козацької доби України і України 1917-1921 рр. Він погодився з першим доповідачем у тому, що відсутність національної еліти стало головною причиною, що Українська Народна Республіка не втрималася. «Чому не було цієї еліти. Тому що все те, що могло бути українською політичною елітою, політичним проводом, було знищено протягом IX - початку XX століть», - додав він. Ще одним фактором, за його словами, стало те, що українці, які були в структурах царської влади Росії, не підтримали становлення незалежної України.

Володимир Сергійчук у виступі також згадав слова Степана Бандери, який ще у 1948 році сказав, що «без комуністів не буде відродження Української держави», тим самим оцінивши їх роль у відродженні незалежності Української держави.

Народний депутат 9-го скликання Юлія Тимошенко, звертаючись до учасників круглого столу, сказала, що для неї велике щастя слухати безпосередніх учасників тих історичних подій, їх різні і часом протилежні виступи.

Юлія Тимошенко зазначила, що сьогодні, як і тоді актуальним «є збереження суверенітету, права української нації формувати своє життя, управляти своїм життям, проводити стратегію і досягати своїх цілей».

Учасники круглого столу взяли участь в обговоренні доповідей. У виступах вони згадали перші роки становлення незалежності України, інші пам’ятні дати, які також є не менш важливими для історії, особливо ті ключові, в які формувався український парламентаризм.

Народні депутати I-го скликання та учасники заходу зробили спільну світлину на пам’ять.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59