Комітет в режимі відеоконференції розглянув проект Закону «Про страхування» (№ 5315), яким пропонується викласти даний Закон у новій редакції.

Як зазначила голова підкомітету з питань тарифного та нетарифного регулювання Ірина Аллахвердієва, законопроект є частиною блоку з повного оновлення законодавства, що стосується діяльності на ринках небанківських фінансових послуг.

За її словами: «Метою законопроекту є оновлення відносин у сфері страхування, загальних правових засад здійснення діяльності зі страхування, а також визначення повноважень Національного банку України із здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за діяльністю страховиків відповідно до кращих міжнародних практик».

Законопроектом пропонується: удосконалення термінології; оновлення підходу до ліцензування страховиків; удосконалення вимог до власників істотної участі страховика; запровадження нового підходу в регулюванні діяльності осіб, які мають право здійснювати реалізацію страхових та перестрахових продуктів; вдосконалення питань корпоративного управління, системи внутрішнього контролю та управління ризиками страховика; запровадження нових підходів до необхідного наявного капіталу та вимог до платоспроможності страховика; запровадження ефективних процедур виходу страховика з ринку; оновлення процедур нагляду.

Окрім того, законопроектом пропонується внести зміни до низки законодавчих актів, які кореспондують з пропонованими законопроектом положеннями.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики і один із авторів законопроекту Данило Гетманцев повідомив, що під час розробки проекту проводили консультації з ринком страхових послуг, який не в усьому погоджувався з Національним банком, і шукали компромісні рішення. Зокрема, на вимогу ринку, вирішили залишити товариства з додатковою відповідальністю серед суб’єктів, які можуть надавати страхові послуги.

Представник Національного банку поінформував про підтримку законопроекту у першому читанні.

Члени Комітету відзначили надзвичайну важливість законопроекту і, водночас, наголосили на необхідності суттєвого доопрацювання до другого читання.

Представники страхових асоціацій також підтримали оновлення законодавства і наближення його до європейського та висловили свої зауваження і пропозиції.

Серед основних зауважень, які висловлювались до законопроекту: надання дискреційних повноважень регулятору, велика кількість відсилочних і декларативних норм.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект №5315 до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради і за наслідками розгляду у першому читанні прийняти його за основу. Голова Комітету дав доручення профільному підкомітету створити робочу групу для підготовки законопроекту до другого читання.

Члени Комітету розглянули у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до розділу II "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до Митного кодексу України та Закону України "Про розвиток літакобудівної промисловості" щодо підтримки літакобудівної галузі" щодо продовження надання українським авіакомпаніям перехідного періоду для переходу на використання літаків вітчизняного виробництва» (№ 5301), яким пропонується продовжити до 1 січня 2025 року дію умовного повного звільнення від оподаткування митними платежами повітряних суден, що ввозяться на митну територію України українськими авіакомпаніями за договорами оперативного лізингу.

Як повідомив один із авторів законопроекту народний депутат Андрій Мотовиловець, під час підготовки проекту до другого читання народними депутатами було подано 7 поправок, із яких чотири пропонується врахувати, в тому числі дві - редакційно.

За словами Андрія Мотовиловця, три поправки, які стосуються фінансування розробки і серійного виробництва українських літаків, потребують обговорення у Комітеті.

Народні депутати вирішили відхилити ці поправки і напрацювали поправку Комітету, згідно з якою пропонується доручити Кабінету Міністрів України під час складання проекту Державного бюджету на 2022 рік передбачити фінансування з державного бюджету Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки в обсягах, необхідних для відновлення повномасштабного серійного виробництва цивільних літаків в Україні, освоєння виробництва вертольотів, створення умов для збереження частки ринку авіаперевезень для вітчизняних виробників.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №5301 у другому читанні та в цілому, виклавши його назву у такій редакції: «Про внесення зміни до розділу XXІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо продовження надання українським авіакомпаніям перехідного періоду для використання літаків вітчизняного виробництва».

Також на засіданні було затверджено рішення за результатами заслуховування 13 травня 2021 року представників Міністерства фінансів, Державної податкової служби і Державної фіскальної служби щодо боротьби з незаконним обігом алкогольної продукції в Україні.

Окрім того, члени Комітету повторно заслухали Голову Фонду державного майна України Дмитра Сенниченка щодо впровадження норм Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості та прозорості реалізації майна». Дане питання розглядалося на засіданні Комітету 25 лютого 2021 року.

Дмитро Сенниченко поінформував про завершення створення Єдиної бази даних звітів про оцінку, яку з 1 липня 2021 року буде запущено в дослідну експлуатацію для зовнішнього користувача. Він підкреслив, що електронна система впроваджується за донорські кошти.

Голова Комітету запропонував відкласти ухвалення рішення щодо виконання Головою ФДМУ норм Закону до 1 липня 2021 року і дати доручення народному депутату Андрію Холодову провести круглий стіл за участю учасників ринку і, зокрема, оцінювачів нерухомого майна.

Народні депутати затвердили графік засідань Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики на червень 2021 року. Засідання відбудуться: 2, 9 і 16 червня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59