19 травня відбулося засідання Комітету з питань свободи слова, на якому було розглянуто проект Закону «Про внесення зміни до розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про рекламу" щодо соціальної реклами, спрямованої на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (№5226).

Законопроектом пропонується тимчасово, на період здійснення заходів з метою запобігання поширенню на території України COVID-19, зобов’язати засоби масової інформації — розповсюджувачів реклами, діяльність яких повністю або частково фінансується з державного або місцевих бюджетів, додатково до встановленого Законом "Про рекламу" обсягу соціальної реклами, пріоритетно і безкоштовно розміщувати соціальну рекламу, спрямовану на запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби.

Комітет ухвалив рішення підтримати законопроект і направити пропозицію Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, визначеному головним із опрацювання даного законопроекту, рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Також члени Комітету розглянули звернення народного депутата Сергія Штепи щодо ситуації, яка сталась навколо газети "Запорізька правда".

Народні депутати заслухали виконуючу обов'язки головного редактора КП «Газета «Запорізька правда» Наталю Зворигіну, яка повідомила, що газета була офіційним друкованим виданням Запорізької обласної ради та державної адміністрації, однак не пройшла процедуру роздержавлення згідно із Законом «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Наталія Зворигіна зазначила: «У квітні 2019 року суд ухвалив рішення, яким спонукав обласну раду виконати Закон у повному обсязі: вийти зі складу засновників, реформувати видання, зберігши мову, назву, тематичне спрямування газети тощо». У грудні 2019 року облрада ухвалила єдине рішення - про вихід зі складу засновників.

У березні 2021 року Запорізька облрада прийняла рішення про припинення діяльності комунального підприємства обласної ради "Газета "Запорізька правда" і приєднання до КП "Запоріжжя", яке опікується наданням в оренду приміщень будинку преси і перед яким у видання накопичились борги.

Наталія Зворигіна звернулася до членів Комітету з проханням посприяти виконанню Запорізькою обласною радою Закону і рішення суду, наголосивши: «Це єдине україномовне видання регіонального рівня».

За її словами, наразі громадською організацією «Клуб друзів «Запорізької правди» на волонтерських засадах видається газета «Правда ЗП», яка виходить в друкованому та електронному вигляді. «Ми пишемо, що вона буде виходити доти, поки ми не відродимо газету «Запорізька правда», якій у наступному році виповнилося б 105 років», - сказала в.о. головного редактора.

Сергій Штепа, у свою чергу, додав: «Запорізька правда» була провідним україномовним виданням регіону з історією, яка налічувала столітню історію, і яку справді читали».

Він закликав Комітет підтримати свободу слова, посприявши відновленню популярного бренду. Окрім того, за словами народного депутата, необхідно знайти рішення щодо виплати боргів перед журналістами видання і за оренду приміщення.

Комітет прийняв рішення направити Голові Запорізької обласної ради лист, у якому звернути увагу на необхідність виконати рішення суду щодо забезпечення вимог Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» стосовно КП «Газета «Запорізька правда». Копію листа планується направити Голові Запорізької обласної адміністрації.

Члени Комітету заслухали журналіста видання «RegioNews» Іллю Колтунова, який поінформував про інцидент, який стався 13 травня 2021 року у Харкові під час виконання ним редакційного завдання. За його словами, під час спроби взяти інтерв’ю у посадовця, невідомі особи, які його супроводжували, почали фізично перешкоджати журналістові і намагалися забрати мікрофон.

Ілля Колтунов продемонстрував відеозапис інциденту, а також повідомив, що було подано відповідну заяву до правоохоронних органів, однак до Єдиного реєстру досудових розслідувань її досі не внесено. З цього приводу подано відповідну заяву до суду, сказав він.

Комітет ухвалив рішення звернутися до керівників Національної поліції та Міністерства внутрішніх справ з проханням сприяти розслідуванню даного інциденту, який, на думку членів Комітету, може бути кваліфікований за статтею 171 Кримінального кодексу України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».

Також на засіданні було затверджено розклад засідань Комітету з питань свободи слова на червень 2021 року - засідання заплановані на 2, 16 і 30 червня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11
19 квітня 2024 09:47
19 квітня 2024 09:39