На засіданні Комітету з питань правової політики, що відбулося 18 травня, народні депутати розглянули проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень приватних виконавців (№ 4330).

Заступник Міністра юстиції Олександр Банчук розповів про основні новації законопроекту. Зокрема, пропонується внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства та Закону «Про виконавче провадження».

Законопроектом передбачено надати приватним виконавцям можливість стягувати адміністративні штрафи, а також здійснювати стягнення у справах, де боржником є державні чи комунальні підприємства. Але розмір стягнень не повинен перевищувати сто тисяч гривень.

Водночас, проектом Закону передбачається поступове зрівняння повноважень приватних і державних виконавців, тому проектом пропонується запровадити такі зміни з дня внесення до Єдиного реєстру приватних виконавців відомостей про тисячу осіб, які розпочали діяльність приватного виконавця, але не пізніше 1 січня 2024 року. Наразі працює 270 приватних виконавців.

За результатами обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді включити до порядку денного законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень приватних виконавців та прийняти його за основу.

Голова Комітету Андрій Костін повідомив, що законопроект планується розглянути на позачерговому засіданні в четвер, 20 травня.

Документ є в пакеті необхідних законопроектів для надання Україні макрофінансової допомоги Європейського Союзу в рамках Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором.

Також народні депутати обговорили проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо науково-консультативного забезпечення цивільного, господарського та адміністративного судочинства, №4297.

Представляючи законопроект, народний депутат Ігор Фріс зауважив, що це вузькоспеціалізований проект, він надасть можливість судам застосовувати висновки консультантів з питань права. За його словами, вони не будуть доказами в справі, а спрямовані на покращення якості рішень суддів.

Законопроектом пропонується внести зміни до Господарського процесуального, Цивільного процесуального та Кодексу адміністративного судочинства України. Проект Закону передбачає, що фахівцями з питань права можуть бути лише фахівці у сфері права, які мають науковий ступінь та/або вчене звання; висновок з питань права не може містити оцінки доказів, вказівок про достовірність чи недостовірність того чи іншого доказу, про переваги одних доказів над іншими, про те, яке рішення має бути прийнято за результатами розгляду справи; висновок не є доказом, має допоміжний (консультативний) характер і не є обов’язковим для суду, але суд може посилатися в рішенні на висновок фахівця з питань права як на джерело відомостей, що в ньому містяться, та має зробити самостійні висновки щодо відповідних питань тощо.

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді законопроект щодо науково-консультативного забезпечення цивільного, господарського та адміністративного судочинства прийняти за основу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

23 квітня 2024 18:02
23 квітня 2024 16:34
23 квітня 2024 15:05
23 квітня 2024 14:34
23 квітня 2024 13:29
23 квітня 2024 13:16
23 квітня 2024 12:32
23 квітня 2024 10:43
22 квітня 2024 20:17
22 квітня 2024 18:13