Члени Комітету розглянули в режимі відеоконференції проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі» (№ 3908-1).

Законопроект спрямований на удосконалення правового регулювання притягнення до відповідальності за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування, а також практичну реалізацію права постраждалої особи на відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди, завданих внаслідок домашнього насильства.

Як повідомив голова профільного підкомітету В’ячеслав Медяник, під час підготовки законопроекту до другого читання від народних депутатів надійшло 45 поправок і пропозицій із яких підкомітет рекомендує 22 – врахувати (в тому числі дві частково) і 23 - відхилити.

Комітет прийняв рішення затвердити порівняльну таблицю і рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект в цілому як Закон.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про державну реєстрацію геномної інформації людини» (№ 4265), який був відправлений Верховною Радою на повторне перше читання.

Голова підкомітету Олександр Бакумов повідомив, що у доопрацьованому проекті уточнено деякі терміни, видозмінено статтю 4, яка визначає мету збору геномної інформації - зменшено кількість цілей обробки такої інформації.

Уточнено також статтю 5, щодо випадків обов’язкової державної реєстрації геномної інформації людини. Зокрема, пропонується прибрати із обов’язкового переліку осіб, щодо яких немає відповідного рішення суду окрім тих, яким повідомлено про підозру у скоєнні умисних злочинів проти життя, здоров’я, волі, честі, гідності, статевої свободи, статевої недоторканності особи та до яких застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

До законопроекту також внесено зміни щодо порядку обробки, зберігання інформації і передбачено добровільний відбір біологічного матеріалу військовослужбовців.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти доопрацьований законопроект у першому читанні за основу.

Розглянувши проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запровадження відповідальності за виведення конденсату від розміщених на фасадах будинків (будівель, споруд) приладів охолодження (кондиціонерів) у не пристосовані для цього місця» (№ 4619), Комітет рекомендував Верховній Раді його відхилити.

Автор законопроекту, народний депутат Сергій Гривко повідомив, що законопроектом пропонується запровадити адміністративне стягнення з власників кондиціонерів, конденсат з яких відведений на фасад будівлі. За його словами, відповідна заборона є у Державних будівельних нормах, однак відповідальності за такі дії не передбачено.

В’ячеслав Медяник повідомив, що профільний підкомітет має багато зауважень до даного законопроекту. Зокрема, встановлення правил з питань благоустрою у населених пунктах віднесено до повноважень місцевих рад і вони можуть встановлювати правила відведення конденсату. Окрім того, на думку членів підкомітету, питання, порушені у законопроекті, врегульовані чинним законодавством.

Також під час засідання члени Комітету підтримали включення чотирьох законопроектів до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45
24 квітня 2024 18:39
24 квітня 2024 18:35
24 квітня 2024 15:47
24 квітня 2024 10:27