13 травня Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів під час дводенної робочої поїздки до Житомирської області провів засідання круглого столу на тему: «Реалізація заходів щодо сприяння зайнятості населення, визначених Законом України «Про зайнятість населення» у м. Новоград-Волинський.

У засіданні, яке пройшло під головуванням першого заступника голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайла Цимбалюка, взяли участь народні депутати, представники центральних і регіональних органів виконавчої влади, Державного центру зайнятості, сторін соціального діалогу, громадських організацій.

Відкриваючи засідання, Михайло Цимбалюк наголосив на важливості для громадян питання наявності достойного робочого місця і, у разі його втрати, можливості знайти нове місце роботи.

Перший заступник голови Комітету закликав учасників круглого столу подавати конкретні пропозиції, що має зробити Верховна Рада для вдосконалення Закону «Про зайнятість населення» та інших нормативних документів, що слід зробити Кабінету Міністрів для того, щоб не тільки створювалися робочі місця, а щоб була державна програма забезпечення роботою громадян.

На засіданні виступив Голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко, який серед головних питань на рівні областей, назвав «формування дієвої та ефективної системи надання соціальних послуг в громадах, що були створені в рамках реформи децентралізації».

Ще одним викликом теперішнього часу, на його думку є необхідність зменшення негативного впливу пандемії коронавірусу на соціально-економічне становище в громадах.

Голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко, у свою чергу, наголосив, що важливо напрацювати дорожню карту вдосконалення питань сприяння зайнятості населення, соціальної підтримки незахищених верств населення, соціального захисту ветеранів АТО та ООС, дітей та осіб з інвалідністю.

Володимир Федоренко окремо зупинився на проблемах, пов’язаних із Чорнобильською катастрофою, від наслідків якої Житомирська область постраждала найбільше.

Очільник облради також вважає особливо актуальними питання соціальної підтримки ветеранів АТО/ООС та військовослужбовців, оскільки на території області дислокуються найбільші військові частини країни.

На засіданні також виступив міський голова Новограда-Волинського Микола Боровець, який закликав народних депутатів на прикладі його міста проаналізувати, як живуть міста в умовах пандемії ковіду, зробити висновки і напрацювати рекомендації на майбутнє.

Міський голова звернувся до членів Комітету з проханням розв’язати ряд соціальних проблем міста, серед яких: забезпечення діяльності військового шпиталю. Також жителів міста турбує зростання тарифів на газ і нарахування субсидій.

На важливості забезпечення прав і гарантій, соціальної підтримки захисників України та членів їхніх сімей, добровольців, учасників Революції Гідності наголосив під час круглого столу голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Анатолій Остапенко.

Він поінформував про роботу над законодавчими актами, спрямованими на підвищення мінімальних розмірів допомоги по безробіттю учасникам бойових дій, підтримку підприємницької діяльності захисників Україні та їхніх сімей, державну підтримку при працевлаштуванні та переході від військової до цивільної служби, перенавчанні і перекваліфікації.

Анатолій Остапенко закликав учасників круглого столу до співпраці у сфері соціального захисту захисників України та членів їх сімей, членів сімей загиблих захисників країни для створення ефективного механізму реалізації і забезпечення належних державних гарантій.

Також під час круглого столу виступив голова підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Олег Арсенюк. Він звернув увагу присутніх на необхідність розробки нових програм профорієнтаційної роботи та подальшого працевлаштування постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасників АТО/ООС, осіб з інвалідністю. «Це мають бути програми із застосуванням принципово нових технологій і методів, які відповідають викликам сьогодення і сучасним реаліям, зокрема, на ринку праці», -  зауважив голова підкомітету.

Директор Державного центру зайнятості Юлія Жовтяк розповіла про рік роботи ринку праці в умовах карантинних обмежень. Зокрема, за її словами, стрімко зростала кількість людей, які втратили роботу. «За минулий рік ми отримали на 33% більше безробітних, у порівнянні з 2019 роком. На 330 тисяч осіб стало більше тих, хто отримував допомогу по безробіттю. Одночасно скорочувався попит на робочу силу – кількість вакансій скоротилася на 28%, порівняно з попередніми роками», - поінформувала посадовець.

«З березня цього року зберігається позитивна тенденція зменшення чисельності зареєстрованих безробітних та збільшення кількості вакансій», - сказала Юлія Жовтяк. Так, минулого року Центру вдалося працевлаштувати 606 тисяч людей. Цього року вже працевлаштовано 211 тисяч людей і до державної служби зайнятості роботодавці вже подали 320 тисяч вакансій.

Директор Державного центру зайнятості розповіла про законодавчі ініціативи, які готуються з метою стимулювання працевлаштування молоді, осіб передпенсійного віку і військовослужбовців. Вона також підкреслила, що центр опікується питаннями не тільки працевлаштування, а й профорієнтації і підготовки працівників.

Про діяльність Житомирського обласного центру зайнятості з працевлаштування, виплати субсидій і навчання безробітних поінформувала його директор Галина Корінна.

Характеризуючи загальні проблеми ринку праці, вона звернула увагу на: тінізацію зайнятості, незначну кількість вільних робочих місць з гідною заробітною платою, дисбаланс попиту і пропозиції, а також на вплив карантинних обмежень.

За словами Галини Корінної, є також і особливості ринку праці Житомирської області, серед яких: перевага сільського господарства над іншими сферами діяльності, що зумовлює сезонність і циклічність реєстрації клієнтів у службі зайнятості та їх працевлаштування; велика частка людей з інвалідністю; велика кількість осіб, які отримали статус учасника бойових дій; неодноразове потрапляння області протягом року до «червоної» карантинної зони.

Директор надала свої пропозиції для покращення ситуації з працевлаштуванням.

На засіданні також виступили представники територіальних громад, депутати місцевих рад, підприємств, громадськості.

Підсумовуючи результати засідання, Михайло Цимбалюк підкреслив важливість спілкування центральних органів влади з «тими, хто нині найближче до людей» і отримання зворотного зв’язку щодо виконання прийнятих законів і рішень.

Він подякував учасникам круглого столу за конструктивну розмову і пообіцяв, що Комітет не залишить без уваги жодне з питань, які порушувались під час виступів, серед яких: проблеми децентралізації, боротьба з ковідом, підтримка і розвиток військових госпіталів, нарахування і виплата субсидій, розвиток профтехосвіти, підтримка постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

«За результатами виїзного засідання ми підготуємо рекомендації, щоб не тільки жителі Житомирщини, а всієї держави відчули результативність діяльності Верховної Ради», - запевнив Михайло Цимбалюк.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 16:47
29 березня 2024 16:43
29 березня 2024 16:39
29 березня 2024 16:23
29 березня 2024 16:09
29 березня 2024 15:57
29 березня 2024 15:47
29 березня 2024 14:58
29 березня 2024 14:25
29 березня 2024 14:09