Комітет з питань економічного розвитку у режимі відеоконференції розглянув доопрацьований проект Закону «Про Установу бізнес-омбудсмена в Україні» (№ 3607).

Законопроектом пропонується запровадити в Україні інститут бізнес-омбудсмена, метою діяльності якого є сприяння: належному урядуванню публічних суб’єктів, усуненню недобросовісної поведінки у досудовому порядку і запобіганню їй, реагуванню на корупційні прояви, покращенню умов та спрощенню порядку провадження підприємницької діяльності, а також усуненню перешкод у розвитку підприємництва в Україні.

У доопрацьованому законопроекті визначено порядок проведення конкурсу на зайняття посад бізнес-омбудсмена та його заступників, уточнено права та обов’язки бізнес-омбудсмена, а також типи актів, які можуть ним прийматися на виконання завдань Установи, деталізовано порядок розгляду скарг; чітко визначено, яка інформація може надаватись Установі; виключено норми, які передбачали адміністративну відповідальність за неналежну співпрацю із Установою та відповідно право бізнес-омбудсмена і його заступників складати протоколи про адміністративні правопорушення; передбачений особливий порядок притягнення до кримінальної відповідальності бізнес-омбудсмена та його заступників.

Члени Комітету прийняли рішення підтримати та подати на розгляд Верховної Ради доопрацьований проект Закону та рекомендувати за результатами розгляду в повторному першому читанні прийняти його за основу.

Комітет повторно розглянув та доопрацював до другого читання проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування» (№ 2234) з урахуванням зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради, які, зокрема, стосувались усунення використання різної термінології в тексті законопроекту.

Проектом пропонується віднести до повноважень центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері дорожнього господарства, затвердження методик і правил, на підставі яких визначається вартість нового будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування, а також розроблення та затвердження нормативів визначення такої вартості.

Під час підготовки проекту до другого читання народними депутатами було подано 207 пропозицій. Враховано 14 пропозицій, в тому числі частково та редакційно, решту пропозицій - відхилено.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому з техніко-юридичним опрацюванням.

На засіданні також було розглянуто законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" для відновлення законних прав і свобод громадян щодо управління власним майном та отримання кредитних послуг» (№ 5199), яким пропонується скасувати мораторій на звернення стягнення на заставне майно за кредитами, які будуть оформлені під заставу нерухомості, що належить за правом власності фізичним особам та фізичним особам-підприємцям.

Члени Комітету прийняли рішення внести проект Закону на розгляд Верховної Ради, рекомендувати включити його до порядку денного сесії та за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

На засіданні було розглянуто проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо стимулювання розвитку нафтогазовидобувної галузі» № 4344).

Законопроектом, зокрема, пропонується внести зміни до Кодексу України про надра, законів «Про угоди про розподіл продукції», «Про оцінку впливу на довкілля», «Про регулювання містобудівної діяльності», якими визначити суб’єкти, які не можуть бути інвесторами, уточнити умови організації та проведення конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції (УРП), передбачити повноваження центрального органу виконавчої влади, уповноваженого здійснювати державний контроль за виконанням УРП.

Комітет ухвалив рішення внести проект на розгляд Верховної Ради та рекомендувати за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11