Комітет з питань інтеграції України до ЄС на своєму засіданні заслухав звіти представників відповідальних міністерств та відомств щодо виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом в енергетиці, енергоефективності та захисті довкілля.

У звіті проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи, підготовленому на запит Комітету з питань інтеграції України з ЄС, вказано, що у сфері енергетики Україна ще має імплементувати у своє законодавство двадцять актів Європейського Союзу. Для цього потрібно ухвалити десять законопроектів, серед яких — про запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках, щодо оплати послуг з передачі електричної енергії при експортних операціях, щодо енергетичної інфраструктури, а також щодо пошуку, розвідування та видобування вуглеводнів.

Представник Міненерго Олександр Тарасенко повідомив, що міністерство продовжує консультації з Європейською Комісією щодо погодження законопроектів, які стосуються сфери енергетики. Нагадаємо, за умовою оновленого Додатку XXVII до Угоди про асоціацію, Україна зобов’язана погоджувати з Єврокомісією усі законопроекти у сфері енергетики, які надходять на розгляд Верховної Ради — чи не суперечать вони праву Європейського Союзу. Олександр Тарасенко також поінформував членів Комітету, що Міненерго готове до оновлення і самого Додатку XXVII до Угоди. Однак це буде зроблено після оцінки виконання Україною своїх зобов’язань у сфері енергетики. Міністерство, за словами його представника, також розробило проект закону про проекти національного інтересу у сфері енергетики. Цей документ невдовзі має бути переданий на розгляд Уряду. Міненерго також очікує схвалення Парламентом законопроекту про енергетичну ефективність, який є важливим для імплементації в українське законодавство 27 Директиви ЄС. Наразі документ ухвалений Верховною Радою у першому читанні. Важливим, за словами Олександра Тарасенка, є також проект закону №4527 щодо розвитку високоефективної когенерації. Також у Верховній Раді зареєстровано низку законопроектів, спрямованих на відновлення функціонування та стимулювання розвитку енергосервісу. Ці документи також передбачені Директивою 27 ЄС про енергоефективність. Представник Міненерго також наголосив на важливості імплементації в законодавство України Регламенту 1227/2011 про цілісність та прозорість оптового енергетичного ринку — регламент РЕМІТ. Наразі у Верховній Раді зареєстровані кілька законопроектів з цією метою.

У сфері захисту довкілля, за даними звіту проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи, Україна має імплементувати також майже два десятки актів права Європейського Союзу, щоб наблизити своє законодавство у цій сфері до європейського. Ірина Ставчук, заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції повідомила, що Міндовкілля очікує розгляду у Верховній Раді щонайменше трьох важливих законопроектів — у другому читанні законопроект про управління відходами, а також законопроект про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення, законопроект про Смарагдову мережу та законопроект про екологічний контроль. Також уже пройшов стадію громадського обговорення і зараз на погодженні проект Морської стратегії. На фінальних стадіях, за словами Ірини Ставчук, є законопроект про хімічну безпеку, який невдовзі має бути внесений на розгляд Верховної Ради. Ірина Ставчук також поінформувала членів Комітету, що Міндовкілля веде роботу щодо перегляду Додатків до Угоди про асоціацію. Проведено консультації із бізнесом та громадськими організаціями, процес має бути фіналізований протягом одного-двох місяців.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 18:02
25 квітня 2024 17:54
25 квітня 2024 13:58
25 квітня 2024 11:35
25 квітня 2024 11:26
25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00