28 квітня відбулося засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг в режимі відеоконференції, на якому було розглянуто подання Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про призначення Германа Галущенка Міністром енергетики.

Герман Галущенко розповів про свій життєвий шлях, бачення проблем енергетичної галузі та шляхів їх вирішення у разі обрання на посаду Міністра.

На думку кандидата, ситуація в усіх сферах енергетики складна і наразі Міністерство не виконує свою функцію. За його словами, необхідно приймати рішення для стабілізації ринку.

Однією з головних проблем Герман Галущенко назвав величезні борги, які накопичилися в енергетиці і наголосив на необхідності системного підходу до вирішення всіх питань галузі.

Претендент відповів на запитання членів Комітету, які стосувались: шляхів подолання заборгованостей всередині галузі; трансформації вугільних регіонів, вирішення проблем вугільної галузі; модернізації і розвитку атомної енергетики; перспектив приєднання до енергосистеми Європи; диверсифікації власного видобутку газу; вдосконалення моделі ринку, яка діє в енергетиці; проблем шахт з видобутку урану; розробки нової енергетичної стратегії; заборгованості перед АТ «Турбоатом»; діяльності ДП "НАЕК "Енергоатом» із подальшої закупівлі електроенергії; ціни підключення підприємств до енергосистем для Бурштинського енергетичного острову; приєднання до програми Green Deal і підвищення вуглецевого податку; деяких аспектів діяльності Германа Галущенка в компанії «Енергоатом».

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати кандидатуру Германа Галущенка на посаду Міністра енергетики.

Також Комітет обговорив проект Постанови «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів з метою зниження ціни на електричну енергію для побутових споживачів, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій» (№5382).

Проект Постанови містить рекомендації Кабінету Міністрів щодо відновлення пільгових тарифів на електропостачання для осіб, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, у розмірі 70% діючого тарифу для відповідної групи населення.

Під час обговорення народні депутати висловились на підтримку проекту, підкресливши, що здоров'я людей має бути пріоритетом.

Водночас, прозвучала думка про необхідність монетизації усіх пільг.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Постанови в цілому.

На засіданні також було обговорено ситуацію із виплатою заборгованості із зарплат шахтарям.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11
19 квітня 2024 09:47
19 квітня 2024 09:39
18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09