Відбулося засідання Комітету з питань аграрної та земельної політики.

Під час засідання було розглянуто проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель, № 5202. Реалізація положень законопроекту матиме своїм наслідком зменшення витрат держави на адміністрування системи гідротехнічної меліорації та збільшення податкових надходжень до бюджету від сільськогосподарських товаровиробників, які обробляють зрошувані (осушувані) земельні ділянки, а також зростання валютної виручки від реалізації сільськогосподарської продукції на експорт і поліпшення платіжного балансу. Проект спрямований на збільшення площі землі, на якій застосовується гідротехнічна меліорація, зменшення собівартості поливу та осушення земельних ділянок, мінімізацію ризиків припинення подачі/відведення води під час вегетаційного сезону, мінімізацію ризиків деградації ґрунтів. Що, у свою чергу, призведе до підвищення урожайності сільськогосподарських культур та підвищення ефективності сільського господарства, збільшення частки високомаржинальних культур і зайнятості населення в сільській місцевості.

За результатами обговорення Комітету ухвали рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель прийняти за основу з урахуванням висловлених пропозицій голови підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі А. Чорноморова.

Учасники засідання також вирішили рекомендувати проект Закону про внесення змін до статті 133 Податкового кодексу України щодо особливостей неприбуткового статусу організацій водокористувачів, № 5203,  прийняти за основу. Дане рішення направлено до Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, визначеного головним з опрацювання зазначеного законопроекту.

Члени Комітету рекомендували Верховній Раді проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо захисту бджільництва від небезпечних робіт, поданий народними депутатами Л. Василенко, Г. Михайлюк, М. Нікітіною та іншими (№ 4510), повернути на доопрацювання суб'єктам права законодавчої ініціативи, оскільки норми даного законопроекту відображені у проекті Закону про розвиток бджільництва та захист бджіл (№ 5274-1). При цьому, проект Закону про розвиток бджільництва та захист бджіл, № 5274-1, рекомендовано прийняти за основу.

Під час засідання було розглянуто проект Закону про внесення змін до Закону України "Про пестициди і агрохімікати" щодо вдосконалення вимог до маркування пестицидів і агрохімікатів", № 5237. Проект спрямований на удосконалення правового регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами, враховуючи необхідність:

мінімізації ризиків негативного впливу пестицидів і агрохімікатів на нецільові об’єкти, у тому числі бджіл;

підвищення рівня обізнаності фермерів щодо порядку безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів;

наближення законодавства України до законодавства ЄС, зокрема до положень Регламенту (ЄС) № 1107/2009 в частині:

встановлення вимог до маркування пестицидів і агрохімікатів;

удосконалення процедури державної реєстрації пестицидів і агрохімікатів (проведення оцінки їх екологічної небезпечності для нецільових об’єктів, у тому числі бджіл).

За наслідками розгляду було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №5237 прийняти за основу.

Також на засіданні було розглянуто і обговорено проект Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України щодо підвідомості спорів, що виникають у сфері земельних відносин та спорів щодо нерухомого майна, № 3296. Прийняття рішення щодо даного питання перенесено.

Окрім того, перенесено розгляд питань:

-          про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про насіння і садивний матеріал", поданий Кабінетом Міністрів України, продовження розгляду (№ 4593).

-          про проект Закону про захист рослин (№ 4600).

-          про проект Закону про державний екологічний контроль (№ 3091).

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37