На засіданні Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, що відбулося 14 квітня, народні депутати розглянули законопроект про внесення змін до Закону «Про бібліотеки і бібліотечну справу» (№5002).

Народний депутат Євгенія Кравчук назвала основні нововведення проекту Закону. Зокрема, передбачено механізм збереження мережі бібліотек, що має убезпечити їх від закриття: без громадського обговорення та погодження Міністерства культури та інформаційної політики не можна закривати заклади; з’являється поняття «пересувна бібліотека»; вводиться поняття «піклувальної ради бібліотеки» тощо.

Президент ВГО «Українська бібліотечна асоціація» Оксана Бруй зазначила, що законопроект надзвичайно важливий для галузі. Він відповідає міжнародним стандартам і допоможе бібліотекам розвиватися.

У документі передбачається оновити термінологічний апарат, зокрема запропонувати сучасну класифікацію бібліотек за формами власності та значенням; за суспільним призначенням.

Також у документі пропонується визначити та закріпити функції бібліотек: уточнити відповідно до міжнародних стандартів завдання та функції національних та державних бібліотек; уперше пропонується закріпити функції публічних бібліотек (відповідно до Маніфесту ІФЛА/ЮНЕСКО про публічні бібліотеки); уперше пропонується закріпити функції обласних універсальних наукових бібліотек як головних регіональних бібліотек, конкретизувати норми про спеціальні бібліотеки тощо.

За результатами розгляду Комітет рекомендує прийняти за основу проект

Закону про бібліотеки і бібліотечну справу №5002.

Народні депутати обговорили законопроект про внесення змін до Закону України «Про театри і театральну справу» щодо створення додаткових умов для забезпечення професійного розвитку творчих працівників театрів (№5205).

Законопроектом передбачається доповнити статтю 21 Закону України «Про театри і театральну справу» абзацом щодо права професійних творчих працівників театрів на надання їм творчої відпустки для провадження творчої діяльності поза основним місцем роботи. Це дозволить творчим працівникам, які гастролюють по світу та представляють українську культуру, залишатися солістами українських театрів.

За результатами розгляду члени Комітету рекомендують Парламенту прийняти за основу проект Закону щодо створення додаткових умов для забезпечення професійного розвитку творчих працівників театрів №5205.

Також народні депутати розглянули проект Постанови про встановлення Всеукраїнського Дня відповідальності людини (№5286). Метою проекту є створення умов для якісного перетворення українського суспільства та всіх його членів у контексті розуміння та підвищення рівня відповідальності, а також вшанування пам’яті всесвітньо відомого українця – Богдана Гаврилишина, автора «Декларації відповідальності людини».

Директор Фонду Родини Богдана Гаврилишина Олена Бекреньова зазначила, що у 2021 році відзначатиметься 95 років з дня народження Богдана Гаврилишина, що є ще однією важливою символічною датою.

 Члени Комітету підтримали Постанову.

Також народні депутати підтримали проект Постанови про вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України (№5343).

Документ передбачає вшанування на державному рівні в Міжнародний день дітей — безневинних жертв агресії, що відзначається в світі 4 червня,  пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 11:03
28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10