Комітет з питань антикорупційної політики на своєму засіданні 8 квітня у режимі відеоконференції заслухав інформацію про результати аудиту Рахунковою палатою ефективності використання коштів державного бюджету у Національному агентстві з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Член Рахункової палати Ігор Яремчук представив народним депутатам звіт щодо діяльності АРМА у період з 1 січня 2017 року по 30 вересня 2019 року, затверджений у березні 2020 року.

Ігор Яремчук поінформував про виявлені проблеми, пов’язані із використанням бюджетних коштів для забезпечення діяльності Національного агентства і виконанням функціональних обов’язків.

Так, за його інформацію, АРМА непродуктивно використало 1,673 мільйона гривень бюджетних коштів на утримання установи (ремонт, охорону і прибирання будівлі). Понад два мільйони гривень було використано на поточний ремонт приміщення без узгодження з Фондом державного майна.

Окрім того, майже два мільйони гривень було використано без проведення належної конкурентної процедури і з порушенням Закону «Про публічні закупівлі». Непродуктивно використано 195 тисяч гривень на розробку технічного завдання зі створення програмного продукту для забезпечення роботи Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

За словами Ігоря Яремчука, під час аудиту також були виявлені проблеми, пов’язані із плануванням діяльності АРМА. Так, на створення Єдиного державного реєстру було заплановано 139 мільйонів гривень, використано 24,5 мільйона гривень, однак, станом на сьогодні, реєстр так і не створено.

Член Рахункової палати також звернув увагу на відсутність зовнішнього незалежного щорічного оцінювання АРМА.

Що стосується виконання Національним агентством своїх функціональних обов’язків, то, за інформацією доповідача, виявлено проблеми із обліком рухомого майна, переданого в управління АРМА. Також є приклади нераціонального управління переданими агентству корпоративними правами.

Ігор Яремчук поінформував, що за підсумками аудиту матеріали були передані в органи прокуратури та до Кабінету Міністрів.

Заступник голови АРМА Володимир Павленко, у свою чергу, розповів про заходи, вжиті за підсумками проведеного аудиту.

Він зауважив, що за 2020-2021 роки відбулося багато змін, зокрема, змінилося і керівництво АРМА.

Представник Національного агентства розповів, що за цей час запроваджено процедуру відбору управителів активами, розроблено положення про Єдиний державний реєстр активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, забезпечено контроль за ефективністю управління активами, всі звіти про оцінку майна проходять обов’язкове рецензування, розроблено механізми внутрішнього контролю. За підсумками 2020 року направлено звіт про діяльність АРМА до Верховної Ради.

Водночас Володимир Павленко поінформував, що Єдиний державний реєстр активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, наразі перебуває в дослідній експлуатації, оскільки для запуску його в повну експлуатацію потрібні значні кошти. «У 2020 році, у зв’язку з коронавірусом, фінансування АРМА було суттєво скорочене і всі бюджети розвитку були скасовані. Тому ми не змогли закупити необхідне обладнання і програмне забезпечення», - сказав він.

Представники АРМА також поінформували про використання коштів на забезпечення охорони приміщення і придбання обладнання для робочих місць.

Володимир Павленко звернувся до народних депутатів із проханням законодавчо врегулювати питання управління депресивними активами, а також нарахування відсотків на розміщені на депозитах кошти протягом періоду управління ними.

Під час обговорення народні депутати запропонували підготувати звернення до прокуратури і Кабінету Міністрів з проханням проінформувати Комітет про рішення, прийняті за підсумками аудиту АРМА. Також планується направити звернення до Рахункової палати. Окрім того, пропонується врахувати отриману в ході засідання інформацію при розгляді змін до Закону «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів щодо гарантій прав українських та іноземних інвесторів".

За підсумками засідання буде напрацьовано рішення Комітету.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11
19 квітня 2024 09:47
19 квітня 2024 09:39
18 квітня 2024 18:54