Заступник керівника Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї ОБСЄ народний депутат України Артур Герасимов та члени Постійної делегації - народні депутати України Вадим Галайчук, Павло Фролов та Ярослав Юрчишин - взяли участь у спостереженні за парламентськими виборами у Болгарії.

З 1 по 5 квітня понад 30 парламентаріїв з 12 держав-членів ОБСЄ взяли участь у спостереженні за парламентськими виборами у Болгарії. Члени делегації спостерігали за виборчим процесом в багатьох регіонах Болгарії, зокрема в Софії, Пернику, Кюстенділі, Благоєвграді, Трояні, Ловечі та Варні.

У рамках роботи місії, представники ПА ОБСЄ тісно співпрацювали зі своїми колегами з Парламентської асамблеї Ради Європи та Бюро ОБСЄ з питань демократичних інститутів та прав людини.

Спеціальним координатором, керівником спільної короткотермінової місії зі спостереження за виборами в Болгарії було призначено Артура Герасимова, заступника Керівника Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ, а сенатор Паскаль Алізар (Франція) очолив делегацію від ПА ОБСЄ.

У місії ПА ОБСЄ зі спостереження за виборами також взяли участь члени Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ В.Галайчук та П.Фролов, а також заступник члена Постійної делегації Я.Юрчишин.

Напередодні дня виборів спостерігачі відвідали низку онлайн-брифінгів від урядовців, представників політичних партій і коаліцій, громадянського суспільства та журналістів. Під час зустрічей порушувалися питання виборчого законодавства, організації виборчого процесу та висвітлення його у ЗМІ, голосування закордоном тощо. Окрему увагу було приділено машинному голосуванню, яке вперше застосовувалось на парламентських виборах у Болгарії.

Українська делегація зі спостереження на виборах у складі народних депутатів України Артура Герасимова, Вадима Галайчука, Павла Фролова, Ярослава Юрчишина та Євгенії Кравчук (спостерігач від ПАРЄ) відвідала посольство України в Болгарії.

За словами Євгенії Кравчук, під час зустрічі у посольстві обговорили внутрішньополітичну ситуацію в Болгарії напередодні парламентських виборів, стан і перспективи розвитку українсько-болгарських відносин, в тому числі у міжпарламентській площині. Українські парламентарії поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку у Софії та відвідали могилу видатного українця Михайла Драгоманова, який тут викладав протягом багатьох років.

У день голосування народні депутати України спостерігали за відкриттям та закриттям виборчих дільниць та ходом голосування в Софії, Пернику та низці інших населених пунктів. Серед іншого, А.Герасимов відвідав виборчу дільницю компактного проживання ромів у Софії.

5 квітня відбулася підсумкова прес-конференція, в ході якої Спеціальний координатор А. Герасимов оголосив, що Спільна спостережна місія від Парламентської асамблеї ОБСЄ (ПА ОБСЄ), Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) та Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) дійшла ключового висновку, що вибори пройшли конкурентно, з повагою до фундаментальних свобод, але довгострокові проблеми, пов’язані з деякими ключовими елементами виборчого процесу все ще потребують доопрацювання. Серед них - питання прозорості фінансування та законодавство щодо вирішення спорів та суперечок під час виборів. Також бракувало новин та аналітичних матеріалів щодо перебігу виборчої кампанії у ЗМІ, що впливало на здатність виборців робити усвідомлений вибір.



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

17 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 18:30
17 квітня 2024 18:30
17 квітня 2024 17:57
17 квітня 2024 17:11
17 квітня 2024 14:54
17 квітня 2024 13:41
17 квітня 2024 12:05
17 квітня 2024 09:00
16 квітня 2024 18:12