7 квітня у Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулися слухання на тему: «Про стан виконання Стратегії подолання бідності».

Голова Комітету Галина Третьякова зазначила, що метою проведення слухань є аналіз і обговорення результатів реалізації Стратегії подолання бідності, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України у березні 2016 року, та напрацювання пропозицій до проекту нового документу. Вона нагадала, що питання подолання бідності є одним із головних завдань Цілей сталого розвитку, схвалених на Саміті ООН на період до 2030 року.

«Стратегія подолання бідності включає декілька важливих напрямів. Перший – розширення доступу населення до продуктивної зайнятості та зростання доходів. Другий напрям – доступ населення до соціальних послуг і інфраструктури. Третій напрям – мінімізація бідності соціально вразливих верств населення. До них належать діти, підлітки, особи старші 75-ти років, пенсіонери, які не працюють», - зазначила Галина Третьякова.

На її думку, важливим кроком є монетизація субсидій, збільшення розміру допомоги для дітей сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Але актуальним питанням залишаються доступ до медичних послуг сільського населення, забезпечення засобами реабілітації людей з інвалідністю та інші.

Голова Комітету зауважила, що невирішеним залишається питання з прожитковим мінімумом. За її словами, є більше десятка законопроектів, один з них - законопроект щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення (№3515) Комітет розглядатиме наступного тижня.

Заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко наголосив, що Уряд розглядає боротьбу з бідністю як основне завдання. «Це третій стратегічний документ, який реалізовувався з 2016 року до 2020 року. Стратегія передбачала 80 завдань, кожного року розроблялися відповідні плани заходів на їх виконання. У 2020 році було передбачено 135 заходів, 113 з них виконано, 22 - в процесі виконання», - зазначив Віталій Музиченко.

За результатами першого півріччя 2020 року рівень бідності за абсолютним критерієм (витрати, нижчі від фактичного прожиткового мінімуму) серед працюючого населення становить 42,4%. Тобто така частка працюючого населення не могла забезпечити гідне життя собі та своїй родині.

Завідувач сектору досліджень рівня життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Людмила Черенько відзначила, що у 2021 році не очікується покращення ситуації. За її словами, потрібно напрацювати новий комплексний документ, вирішити проблему міжсекторальної взаємодії та враховувати процеси децентралізації.

Народний депутат Наталія Королевська акцентувала увагу на необхідності підтримки національного виробника та впровадження протекціоністських заходів, підвищення соціальних стандартів. На її думку, без здійснення цих кроків подолати бідність не вдасться.

Представник Міжнародної організації праці в Україні Антоніу Сантуш підтримав необхідність детінізації зайнятості, сприяння переходу від неформальної економіки до формальної та скорочення масштабів незадекларованої праці. Він відзначив важливість розробки законопроектів про ознаки трудових відносин (№5051 та №5054), а також надав свої рекомендації до проектів.

Народний депутат Олександр Качура зазначив, що потрібно знаходити консенсус щодо вибору моделей подолання бідності та спільно з усіма зацікавленими сторонами напрацьовувати необхідні законодавчі ініціативи. Адже від рівня соціальної справедливості та того, як люди себе відчувають, буде залежати розвиток держави.

Також учасники слухань обговорили реалізацію нового Закону «Про соціальні послуги», диспропорції на ринку праці, питання пенсійного забезпечення, адресності соціальної допомоги, соціального захисту дітей, військовослужбовців, дистанційної роботи та інші.

Підсумовуючи слухання, Галина Третьякова відзначила, що соціальна політика і соціальна інфраструктура є складовою національної безпеки, але на це рідко звертають увагу. Тому вирішення соціальних проблем стане запорукою уникнення напруги в суспільстві. На її думку, також важливо зважати на регіональний аспект реалізації Стратегії.

Участь у заході взяли народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, сторін соціального діалогу, громадських організацій, наукових установ, засобів масової інформації.

За результатами слухань буде напрацьовано відповідні рекомендації.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11