2 квітня у Верховній Раді відбулися спільні комітетські слухання на тему: «Забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України». Проведення заходу ініціювали Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики, Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин та Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Учасники слухань проаналізували ситуацію із українським мовленням на сході держави та законодавче врегулювання окреслених проблем.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков зазначив, що забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території - це одна зі складових забезпечення інформаційного суверенітету України. «Наша країна знаходиться на передовій гібридної війни. Тому до вирішення цих питань потрібно підходити комплексно. Адже від 30 до 40% людей на цих територіях залишилося без українського ефірного мовлення», - додав Олексій Резніков.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв зазначив: «Я не можу сказати, що ми програємо інформаційну війну за наші власні території, але за ці роки так і не змогли вибудувати систему міцного захисту. Наші громадяни на цих територіях отримують інформацію не з українських джерел, у тому числі через те, що найчастіше вони просто технічно недоступні. Крім того, небезпечна ситуація з друкованими медіа, які потерпають від матеріальних труднощів і не можуть доходити до читача», - зауважив Микита Потураєв. «Також є значні проблеми із забезпеченням прикордонних і прифронтових територій якісним швидкісним інтернетом, покриттям кабельних мереж», - додав Голова Комітету.

Він відзначив, що у розв’язанні цих проблем немає великого прогресу з часу проведення у 2016-2017 роках слухань Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики VIII скликання. Тому ініціювали слухання спільно із зацікавленими відомствами, щоб проаналізувати стан виконання рекомендацій та напрацювати шляхи врегулювання наявних проблем.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець наголосив, що інформаційний простір є вкрай важливим і держава не почала ефективно протидіяти інформаційній агресії, адже мешканці цих територій позбавлені можливості отримувати безкоштовне мовлення.

Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк висловила пропозицію щодо створення державної ОТТ/IPTV платформи, яка б надавала послуги населенню тимчасово окупованих територій та прикордонних районів. За її словами, зараз важливо розробити механізми підтримки кабельних та інтернет-провайдерів на згаданих територіях для того, щоб населення отримало доступ до українських каналів.

Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай зауважив, що потрібно принципово змінювати державний підхід до інформаційно-комунікативної політики регіонів на сході. «Коли проїжджаєш лінію розмежування є будь-які російські хвилі, канали, але немає українських. Ми багато ремонтуємо об’єктів, шкіл, садочків, центрів надання адміністративних послуг, про це розповідає так зване «сарафанне радіо», і цю інформацію не перекриває пропаганда. Крім того, надзвичайною проблемою є не лише покриття Інтернету, але й мобільним зв’язком», - додав він.

За результатами обговорення буде напрацьовано «дорожню карту» невідкладних правових, організаційних, фінансових, інфраструктурних заходів з відновлення інформаційного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях та забезпечення громадян гарантованим державою стабільним, безоплатним доступом до програм вітчизняного телерадіомовлення тимчасово окупованих та прикордонних районів України.

У комітетських слуханнях взяли участь Перша заступниця Міністра закордонних справ Еміне Джапарова, заступник Міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко, постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич, представник Ради національної безпеки і оборони, народні депутати, керівники Донецької, Луганської обласних військово-цивільних адміністрацій, представники медіа, громадських організацій.

Інформаційно-дослідницький центр Верховної Ради України, що здійснює свою діяльність за підтримки Програми USAID РАДА, підготував до комітетських слухань інформаційну довідку щодо прикладів міжнародного досвіду реалізації державної політики щодо забезпечення мовлення та діяльності інших видів ЗМІ на окупованих та прилеглих до них територіях.


 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11