Комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин провів 31 березня засідання у форматі відеоконференції.

Учасники засідання розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань», № 2329.

Метою проекту, згідно з пояснювальною запискою до нього, є звільнення осіб, які втратили місце проживання та отримання доходу, від негативних наслідків невиконання ними грошових зобов’язань; визнання державою конфлікту на сході України та тимчасової окупації АР Крим обставинами, що виключають відповідальність постраждалих від цього осіб, без необхідності доводити це у судовому порядку; усунення прогалин та неузгодженостей в чинній системі нормативно-правового забезпечення захисту прав таких осіб, що призводить до різного застосування правових норм судами.

На думку авторів законопроекту, його прийняття дасть змогу зменшити фінансове навантаження на боржників за договорами кредиту, позики, постраждалих від конфлікту на сході України та тимчасової окупації АР Крим, з огляду на втрату ними сталих джерел доходу та майна, та зміцнить довіру цих осіб до органів державної влади України.

За наслідками обговорення члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати парламенту прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Також народні депутати рекомендували Верховній Раді прийняти у першому читанні за основу проект Закону про надання захисту іноземцям та особам без громадянства, № 3387.

Законопроект спрямований на врегулювання законодавства у сфері надання захисту іноземцям та особам без громадянства шляхом імплементації спеціальних норм законодавства Європейського Союзу до законодавства України, а також усунення прогалин у національному законодавстві, пов’язаних із наданням особам притулку в Україні.

У висновку, наданому головному комітету, рекомендовано:

проект Закону про захист права власності та інших речових прав осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії, № 5177, прийняти за основу;

проект Закону про захист права власності та інших речових прав осіб, постраждалих внаслідок проведення антитерористичної операції або операції Об'єднаних сил, № 5177-1, повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Крім цього, члени Комітету схвалили Рекомендації за результатами спільних комітетських слухань комітетів Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, з питань національної безпеки, оборони та розвідки на тему: «Зовнішньополітичні аспекти деокупації АР Крим та міста Севастополя: парламентський вимір», які відбулися 20 січня 2021 року.

Також народні депутати розглянули питання про підсумки круглого столу на тему: «Про стан дотримання прав людини в місцях несвободи» та щодо стану виконання рішення Комітету від 17 лютого 2021 року за наслідками розгляду питання «Про дотримання вимог Європейської конвенції про запобігання катуванням та нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню у виправній  колонії № 77 міста Бердянськ».

У засіданні взяли участь: народні депутати України Д. Лубінець, М. Ткаченко, Р. Горбенко, Н. Яковлєва, Р. Умєров, M. Джемілєв, К, Касай, О. Копиленко, О. Кузнєцов, С. Мандзій, В. Медведчук, В. Новинський, Т. Тарасенко, А. Чийгоз, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Л. Денісова, представники органів державної влади, громадськості та правозахисники.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59