У Комітеті з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування проведено «круглий стіл» на тему: «15 років РКБТ ВООЗ в Україні. Об’єднання зусиль щодо посилення антитютюнового законодавства в Україні».

Захід приурочено до 15-ї річниці ратифікації в Україні Рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я із боротьби проти тютюну, спрямованої на захист від руйнівних наслідків для здоров’я людей. 

За цей час було прийнято спеціальний Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення», який визначив основні принципи та напрями державної політики у цій сфері, а також внесено низку змін до законів, завдяки яким Україна посилила законодавство із захисту населення від смертельного впливу тютюну шляхом обмеження реклами, спонсорства і стимулювання продажів тютюну, заборони куріння у громадських місцях та запровадження медичних попереджень на упаковках тютюнових виробів, а також  регулярного підвищення акцизів на тютюнові вироби відповідно до вимог Рамкової конвенції.

Міжнародні експерти відзначили значний прогрес України у виконанні Рамкової конвенції. Серед успіхів назвали заборону продажу особам до 18 років електронних сигарет, рідини до електронних сигарет та пристроїв для вживання тютюнових виробів з 1 січня 2021 року, підвищення акцизів на тютюнові вироби,

Народний депутат Максим Перебийніс зазначив, що протягом восьми років надходження від акцизів зросли втричі.


Директор  Європейського регіонального бюро ВООЗ Ніно Бердзулі зауважила, що Україна може пишатися підвищенням акцизів на тютюнові вироби, це одна з найкращих практик у світі. Підвищення з 2008 до 2018 рр. призвело до зменшення кількості курців на 40%. 

Наразі Комітетом підготовлено і внесено на розгляд Парламенту законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну №4358-д, спрямований на реалізацію цих положень Рамкової конвенції та удосконалення національного законодавства у сфері боротьби з тютюном.

Народний депутат Лада Булах зауважила, що в Україні від хвороб, пов’язаних з курінням щодня помирає понад 230 українців, вживання тютюну є ключовим фактором ризику неінфекційних захворювань, кожному з яких можна запобігти. «Україна вже зробила величезний крок уперед для захисту населення від шкоди тютюну, але потрібно докласти ще більше зусиль та сфокусуватися на захисті дітей та юнацтва від залучення до початку куріння», - додала вона.

«Важливо підтримати доопрацьований комплексний антитютюновий законопроект №4358-д, яким передбачено: заборону реклами електронних пристроїв для куріння на вулицях, у медіа та в Інтернеті; заборону продажу тютюнових виробів та рідин зі смаками; заборону рекламної викладки в місцях продажу (супермаркети, магазини); збільшення  попереджень на упаковці тютюнових виробів з 50% до 65%; поширення вимог щодо обмеження куріння у заборонених місцях на електронні пристрої для куріння», – підкреслила народний депутат України Лада Булах.

Підсумовуючи, учасники заходу наголосили на тому, що успіх подальшої реалізації Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну можливий лише за умови справжньої відданості цінностям громадського здоров’я усіх Сторін конвенції та неухильного дотримання її положень і керівних принципів.

 

Довідково:

У 2006 році Україна ратифікувала Рамкову конвенцію Всесвітньої організації охорони здоров’я по боротьбі проти тютюну. Це був перший міжнародний договір у сфері охорони здоров’я, створений під егідою ВООЗ, який об’єднав у боротьбі проти тютюну 182 країни світу.

 

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

17 квітня 2024 19:00
17 квітня 2024 18:30
17 квітня 2024 18:30
17 квітня 2024 17:57
17 квітня 2024 17:11
17 квітня 2024 14:54
17 квітня 2024 13:41
17 квітня 2024 12:05
17 квітня 2024 09:00
16 квітня 2024 18:12