Комітет з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні 17 березня у форматі відеоконференції розглянув підготовлений підкомітетом з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища до повторного першого читання законопроект «Про державний екологічний контроль» (№ 3091).

Проект Закону визначає правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного екологічного контролю, повноваження органів державного екологічного контролю, а також встановлює відповідальність суб’єктів господарювання за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів.

Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко  наголосив на важливості законопроекту для вирішення проблеми неналежного природокористування і врегулювання питання, як державного екологічного контролю, так і діяльності Державної екологічної інспекції або іншого органу, який буде створений на її заміну.

Голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Едуард Прощук поінформував, що текст був суттєво доопрацьований, враховано пропозиції народних депутатів, а також зауваження, коментарі та рекомендації Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу та інших комітетів Верховної Ради, висновки Уряду та громадських організацій.

Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Роман Шахматенко розповів про основні відмінності нової редакції законопроекту. Зокрема, за його словами, документ доопрацьовано в частині, що стосується діяльності Державної екологічної інспекції, яка регулюється Законом «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Напрацьовано пропозиції, які мають забезпечити можливість доступу екологічних інспекторів на підприємства-забруднювачі з метою проведення проведення перевірок.

У проекті пропонується розділити підприємства на чотири групи ризику, встановити більш чітку і прозору процедуру перевірки, запровадити контроль діяльності екологічних інспекторів, визначити час їх роботи на підприємствах. Окрім того, з метою подолання корупції, пропонується збільшити рівень зарплати інспекторам.

Водночас, прописано обов’язки суб’єкта господарювання в контексті взаємодії з екологічними інспекторами.

Роман Шахматенко зазначив, що із законопроекту пропонується вилучити норму, яка передбачає можливість призупинення діяльності підприємства-порушника інспектором. Згідно з новою редакцією, призупиняти діяльність може тільки суд.

Внесено також велику кількість техніко-юридичних правок, уточнено і розмежовано повноваження різних відомств.

«Даний законопроект створює необхідну платформу для ліквідації Державної екологічної інспекції і створення її заново, «з нуля», і це безпосередньо передбачено в перехідних положеннях проекту Закону», - сказав заступник Міністра.

Після детального обговорення Комітет вирішив затвердити у новій редакції текст законопроекту та внести його до Верховної Ради на розгляд у повторному першому читанні.

Також під час засідання було прийнято рішення заслухати на одному із подальших засідань Комітету звіт голови Державної екологічної інспекції Андрія Мальованого.

Наступне засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування відбудеться 31 березня.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59
27 березня 2024 15:49
27 березня 2024 15:11
27 березня 2024 14:25