18 березня Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування продовжив розгляд проекту Закону «Про внесення зміни до статті

92 Закону України «Про лікарські засоби» щодо державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів під зобов’язання» (№ 5247).

Законопроект пов’язаний з виконанням міжнародних домовленостей з метою забезпечення можливості отримання Україною вакцин для специфічної профілактики коронавірусної хвороби COVID-19. Проектом пропонується звільнити виробників від відповідальності за наслідки застосування вакцин та імунобіологічних препаратів для лікування і профілактики COVID-19, що зареєстровані під зобов’язання для екстреного медичного застосування.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький нагадав, що Комітет не закривав засідання у середу, 17 березня, для того, щоб додатково опрацювати зауваження, які прозвучали в ході обговорення законопроекту, і спільно з Міністерством охорони здоров’я напрацювати пропозиції, які мають стати запобіжником для уникнення можливих ризиків.

Пропозиції, напрацьовані Міністерством, на засіданні представив заступник Міністра охорони здоров’я Ігор Іващенко.

Під час обговорення народні депутати висловили застереження, що прийняття законопроекту не сприятиме популяризації вакцинації, а відтак утворенню колективного імунітету до коронавірусної хвороби. Також зазначалося, що кожна людина має гарантовано отримувати безкоштовну допомогу в разі виникнення ускладнень у результаті вакцинації.

Михайло Радуцький наголосив, що зараз необхідно приймати запропоновані умови, щоб країна мала можливість отримати вакцину, і Комітет має зробити для цього все від нього залежне для того, щоб вакцинувати країну.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу і в цілому з пропозиціями Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Серед пропозицій, підтриманих членами Комітету: доповнити законопроект положенням, що медичні працівники звільняються від відповідальності за можливі наслідки, якщо застосування вакцин або інших імунобіологічних препаратів здійснювалось відповідно до затвердженої інструкції, а також передбачено, що, у разі настання таких наслідків, державою забезпечується здійснення компенсаційних виплат у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

Також Комітет пропонує додати до проекту прикінцеві положення, вказавши: «Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та діє протягом чотирьох років». Окрім того, Кабінет Міністрів має у двотижневий строк з дня набрання чинності цим Законом привести нормативно-правові акти у відповідність до законопроекту, а також у місячний строк розробити і впровадити порядок здійснення компенсаційних виплат.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55
18 квітня 2024 14:25
18 квітня 2024 12:59
18 квітня 2024 12:41
18 квітня 2024 11:01
18 квітня 2024 10:54
18 квітня 2024 10:43
17 квітня 2024 19:00