Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України провів засідання 17 березня.

Члени Комітету розглянули проект Постанови Верховної Ради України «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності і несли загрозу національним інтересам та безпеці України», внесений народним депутатом Давидом Арахамією, № 5243. На думку автора проекту, прийняття Постанови Верховної Ради України забезпечить здійснення розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, спрямованих на співпрацю з державою-агресором, задля підриву суверенітету, територіальної цілісності, обороноздатності, державної економічної чи інформаційної безпеки України в період збройного конфлікту. Наслідками прийняття проекту Постанови, як зазначається в пояснювальній записці, буде виявлення та попередження загроз національним інтересам та безпеці України.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України розглянути зазначений проект Постанови з урахуванням зауважень Комітету та пропозиції щодо уточненої редакції проекту Постанови (№ 5243) і ухвалити рішення відповідно до частини третьої статті 138 Регламенту Верховної Ради України - прийняти за основу і в цілому.

Учасники засідання розглянули питання про пропозиції Комітету до проекту Закону України «Про публічні консультації», № 4254, який готується до другого читання. Проектом Закону пропонується визначити обов’язок суб’єктів владних повноважень під час здійснення ними владних управлінських функцій відповідно до закону проводити публічні консультації за участю заінтересованих сторін. Під заінтересованими сторонами у цьому Законі розуміються особи, на яких вплине прийняття рішення, прав, свобод, інтересів чи обов’язків яких воно стосується, а також інші особи, які виявили бажання брати участь у публічних консультаціях

Під час засідання розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання Національному агентству з питань запобігання корупції повноважень органу державної влади зі спеціальним статусом та підпорядкування його діяльності інтересам народу України», № 4329. Положеннями проекту Закону пропонується надати Національному агентству з питань запобігання корупції повноваження органу державної влади зі спеціальним статусом, зробити його підпорядкованим та підзвітним народу України. З огляду на те що представниками інтересів народу України є народні депутати, проектом Закону пропонується надати Верховній Раді, після проведення відкритого конкурсу, повноваження з призначення та звільнення Голови НАЗК і щодо формування половини складу Конкурсної комісії для проведення конкурсу на посаду Голови НАЗК, наділити Верховну Раду повноваженнями щодо формування та проведення конкурсу для створення Громадської ради, встановити інструменти парламентського контролю за діяльністю НАЗК.

Члени Комітету розглянули проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення ефективного розслідування кримінальних правопорушень, вчинених народними депутатами України», № 4196, та проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей здійснення кримінальних проваджень щодо народних депутатів України», № 4196-1. Обидва проекти стосуються удосконалення порядку здійснення кримінального провадження щодо народних депутатів України.

Також під час засідання розглянуто проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення і затвердження окремих державних соціальних гарантій», № 2146, доопрацьований.

За наслідками розгляду питань порядку денного засідання Комітетом було прийнято рішення та ухвалені відповідні висновки.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11