На засіданні 16 березня Комітет з питань антикорупційної політики завершив розгляд поправок до проекту Закону «Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки» (№ 4135).

Загалом, під час підготовки законопроекту до другого читання народними депутатами було подано понад 500 поправок, які розглянула робоча група, створена при Комітеті.

В обговорені взяли участь заступник Голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Іван Пресняков і представник Національного банку України.

Зокрема, Комітетом враховано правки, якими передбачено, що законопроектом затверджується Державна антикорупційна стратегія на 2021-2025 роки.

Пропонована стратегія складається з чотирьох розділів, при цьому, перший розділ присвячений концепції формування Державної антикорупційної політики на вказаний період та механізму її реалізації. Решта розділів документу містять опис певних проблем та очікувані стратегічні результати, яких слід досягти для їх розв’язання.

Затвердженою Комітетом редакцією законопроекту передбачено, що Державна антикорупційна стратегія буде реалізуватися шляхом виконання програми «Державна антикорупційна програма з виконання антикорупційної стратегії». Програму розроблятиме НАЗК і затверджуватиме Кабінет Міністрів на період дії стратегії. Також НАЗК здійснюватиме координацію реалізації антикорупційних стратегій і програм. Окрім того, воно публічно інформуватиме Кабінет Міністрів про результати виконання Державної програми і представлятиме звіт Верховній Раді в рамках парламентських слухань.

Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому в редакції, викладеній у порівняльній таблиці, з урахуванням техніко-юридичного доопрацювання.

Народні депутати розглянули в другому читанні проект Закону «Про внесення змін до частини 5 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» щодо усунення невизначеності обов'язків членів органів адвокатського самоврядування стосовно заповнення та подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (№ 3602).

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна поінформувала, що народними депутатами було подано до законопроекту 16 поправок.

Народні депутати врахували повністю три правки, частково – 11 і дві - відхилили.

Зокрема, змінено назву законопроекту на таку: «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо уточнення переліку осіб, які входять до складу конкурсних, дисциплінарних комісій недержавних організацій професійного самоврядування для цілей фінансового контролю».

Також підтримано правки, які відповідають загальній концепції документа, озвученій Анастасією Радіною: «Особи, які оцінюють державних службовців або осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування мають подавати декларації. Натомість особи, які оцінюють приватних суб’єктів для приватного сектору не є суб’єктами декларування».

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні і в цілому з техніко-юридичним доопрацюванням.

Члени Комітету також ухвалили рішення на наступному засіданні, яке відбудеться у вівторок, 30 березня, провести співбесіди із кандидатами, які подали документи на участь у конкурсі, оголошеному для обрання представників від Верховної Ради до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24