Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики 11 березня в режимі відеоконференції розглянув проект Закону «Про фінансові послуги та фінансові компанії» (№ 5065).

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев поінформував, що цей законопроект пов’язаний із Законом про так званий спліт, прийнятим у вересні 2019 року (Закон №79-ІX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг», - ред.), однак, Національний банк України довго погоджував редакцію цього законопроекту і його текст тільки зараз готовий для розгляду у першому читанні.

Проектом передбачається концептуальне оновлення редакції Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» з метою закріплення нових підходів до регулювання відповідних ринків фінансових послуг та діяльності відповідних фінансових установ. Положеннями законопроекту передбачається:

- встановити уніфіковані, спільні для всього фінансового ринку положення щодо визначень, ключових засад та принципів функціонування ринку фінансових послуг та вимог до діяльності з надання відповідного виду фінансових послуг;

- комплексно врегулювати питання, пов’язані із захистом прав споживачів фінансових послуг під час отримання інформації про фінансову послугу, укладення відповідного договору та його виконання;

- визначити вимоги до діяльності фінансових компаній та ломбардів, порядку їх реорганізації та виходу з ринку.

Народні депутати під час обговорення наголошували за необхідності збалансування законопроекту під час підготовки до другого читання. Зокрема, слід врахувати інтереси не тільки Національного банку України, а й Національної комісії з цінних паперів та фондових ринків і самого ринку.

Також, на думку членів Комітету, в законопроекті слід: виключити надмірну дискрецію НБУ при здійсненні позапланових інспекційних перевірок у частині уточнення підстав та строків таких перевірок; уточнити положення, які визначають регулювання Національним банком допоміжних послуг та послуг, які можуть передаватися на аутсорсинг; узгодити положення, що стосуються внесення змін до Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу і дати доручення Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики доопрацювати законопроект з метою його узгодження з нормами новоприйнятого Закону «Про фінансовий лізинг» №1201-IX.

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо загальнообов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення» (№ 2763).

Одна із авторів законопроекту народний депутат Галина Третьякова звернулася з проханням направити законопроект на повторне перше читання або доопрацювання, оскільки, за пропозицією Прем’єр-міністра України, автори планують змінити модель фінансування другого рівня пенсійного забезпечення. Доопрацьований законопроект буде внесений на заміну того, що розглядається сьогодні.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді направити законопроект №2763 на доопрацювання авторам.

Члени Комітету розглянули також проект Закону «Про внесення змін до статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" щодо приведення у відповідність розміру ставок на деякі нотаріальні дії» (№ 3236-1), направлений Верховною Радою у Комітет для підготовки до повторного першого читання.

За словами голови Комітету, у новій редакції пропонується знизити ставки державного мита на деякі нотаріальні дії, порівняно з тими, які містились у законопроекті, що розглядався у сесійній залі, і більш системно врегулювати положення щодо мита в Декреті Кабінету Міністрів.

Під час обговорення народні депутати запропонували ще більше знизити ставки держмита.

Комітет ухвалив рішення подати на розгляд Верховної Ради доопрацьований законопроект, у якому врахувати пропозицію, що вступ в дію законопроекту відбудеться з 1 січня 2022 року, та рекомендувати за наслідками розгляду у повторному першому читанні прийняти за основу.

Члени Комітету переглянули свій висновок від 25 лютого 2021 року щодо проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості» (№ 4241), врахувавши у порівняльній таблиці, підготовленій для розгляду законопроекту у другому читанні, ряд зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради. Зауваження, зокрема, стосуються строків введення дію законопроекту та окремих його положень.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект в другому читанні та в цілому з урахуванням техніко-юридичного доопрацювання.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

26 квітня 2024 19:15
26 квітня 2024 18:52
26 квітня 2024 17:09
26 квітня 2024 15:51
26 квітня 2024 15:14
26 квітня 2024 13:57
26 квітня 2024 12:16
26 квітня 2024 11:55
26 квітня 2024 11:43
26 квітня 2024 11:24