Адміністративно-територіальна реформа в Україні передбачає реорганізацію і створення територіальних громад задля посилення їхньої спроможності до самоуправління. У рамках зазначеного реформування усі рішення щодо захисту прав дітей мають ухвалюватися на місцях з урахуванням потреб та дотримуючись принципу найвищих інтересів дитини. Важливим аспектом забезпечення прав дитини є узгодженість дій і чітке визначення та розмежування функцій і повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування: створення відповідних служб і установ соціального захисту дітей, кваліфіковані працівники яких надавали б професійну невідкладну допомогу дітям, сім’ям з дітьми, здійснювали раннє й оперативне втручання у ситуацію, що загрожує здоров’ю та життю дитини та подальший супровід через систему децентралізованих послуг щодо подолання складних життєвих обставин.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 р. № 526-р схвалено Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, метою якої є створення системи, що забезпечує догляд і виховання дитини в сімейному або наближеному до сімейного середовищі. Одним із завдань Стратегії є розроблення та впровадження регіональних планів реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Зазначеним розпорядженням затверджено план заходів з реалізації I етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки.

З метою вивчення реального стану захисту прав дітей в умовах адміністративно-територіальної реформи та реформування інституційних закладів на прикладі регіонів, 10 березня 2021 року Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики провів в Київській обласній державній адміністрації виїзне засідання на тему: «Захист прав дітей в умовах адміністративно-територіальної реформи та реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Київській області».

У засіданні взяли участь Голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін, начальник служби у справах дітей та сім’ї Київської обласної державної адміністрації Ірина Антошко, член Рахункової палати Василь Невідомий, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, представник Уповноваженого з дотримання прав дитини та сім’ї Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Аксана Філіпішина, заступник Міністра освіти і науки Віра Рогова, представники інших центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, громадських організацій, працівники дитячих закладів, фахівці з питань захисту прав дітей та інші.

Ініціатором виїзного засідання став, зокрема, голова підкомітету з питань розвитку гуманітарної сфери в умовах децентралізації Олександр Качний. «Ми провели дві робочі зустрічі в Київській обласній раді із головами громадських організацій та з керівниками будинків для того, щоб зрозуміти, а що ми сьогодні хочемо від цього Комітету отримати, які сьогодні повинні бути результати роботи. Потрібно сформувати той документ, те рішення, яке направить проблеми захисту прав дітей у законодавчому руслі і у виконавчій гілці влади для того, щоб ми могли щось змінити і в законах, і в бюджетному фінансуванні і, безмовно, щоб нас почули і в Міністерстві освіти, і в Міністерстві соціального захисту, і загалом усі, хто сьогодні має вплив та можливості зробити щось краще для дітей, які цього потребують», — зауважив народний депутат у своєму вступному слові. Заступник голови Комітету Павло Сушко поінформував про створення у Верховній Раді України Тимчасової слідчої комісії, яку він очолив. ТСК має на меті розслідування випадків порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення. Саме ця комісія сьогодні буде розглядати кожний випадок порушення прав дитини і це, по суті, наразі є одним із засобів контролю за дотриманням законодавства у сфері захисту прав дітей.

Тетяна Рябуха — голова підкомітету у справах сім’ї та дітей — акцентувала на необхідності міжвідомчої координації в питанні реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 рр. Член Комітету Юрій Павленко зауважив, що реформа, яка триває вже п’ятий рік, показала свої певні негативні сторони, і тому сьогодні виникла потреба у її фаховому доопрацюванні, зокрема шляхом внесення відповідних змін.

Підбиваючи підсумки виїзного засідання, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв подякував присутнім за їхній професійний підхід у роботі, за людяність та небайдужість. За словами парламентарія, робота у сфері захисту прав дітей є чи не найважливішою та чи не найблагороднішою справою.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 09:47
19 квітня 2024 09:39
18 квітня 2024 18:54
18 квітня 2024 18:32
18 квітня 2024 18:25
18 квітня 2024 18:15
18 квітня 2024 17:17
18 квітня 2024 17:09
18 квітня 2024 16:37
18 квітня 2024 15:55