Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики на засіданні 3 березня в режимі відероконференції розглянув п’ять проектів законів, які стосуються врегулювання питання кредитів, взятих громадянами України в іноземній валюті під заставу житла.

Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив: «Це питання намагалися вирішити кілька скликань Верховної Ради і ми сьогодні приречені на те, щоб поставити у ньому крапку і зробити це з максимальним врахуванням інтересів банківської системи і людей». «Ми розуміємо, що компроміс цей буде болісним для всіх», - додав він.

Напрацювання робочої групи представила народний депутат Вікторія Кінзбурська, зауваживши: «Розробляючи законопроекти, ми виходили з того, що споживач - це завжди слабка сторона договору».

Вікторія Кінзбурська поінформувала, що проект Закону «Про внесення змін до розділу IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про споживче кредитування" (щодо кредитів, наданих в іноземній валюті)» (№ 4475) передбачає швидке та одночасне проведення обов’язкової реструктуризації для всіх валютних кредитів, взятих під заставу житла.

За її словами, пропонується провести конвертацію у гривню валютних зобов’язань і змінити процентні ставки та строк погашення кредиту. Днем реструктуризації буде дата набрання чинності даним законопроектом. Водночас кредиторам буде надано додатково 30 днів для проведення усіх необхідних обчислень.

Народний депутат поінформувала, що робоча група напрацювала ряд пропозицій для доопрацювання законопроекту під час підготовки до другого читання. Зокрема, пропонується уточнити вимоги до споживчих кредитів в іноземній валюті, які підлягають обов’язковій реструктуризації. Зазначається, що реструктуризація має здійснюватися за курсом, який розраховується як середнє значення між курсом відповідної іноземної валюти, встановленим НБУ на день укладення договору, та курсом, встановленим на день проведення реструктуризації. Також пропонується врегулювати ситуацію з раніше ухваленими судовими рішеннями про примусове стягнення майна, яке виступало забезпеченням валютного кредиту.

Вікторія Кінзбурська також запропонувала продовжити на чотири місяці дію Закону «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті».

На засіданні були розглянуті ще два законопроекти, спрямовані на врегулювання даного питання.

Проект Закону «Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань звернення стягнення на іпотечне майно» (№4204) представив народний депутат Олександр Дубінський.

Проектом пропонується встановити порядок та умови проведення реструктуризації зобов’язань фізичних осіб – позичальників за кредитами, отриманими в іноземній валюті на придбання єдиного житла або земельної ділянки для будівництва єдиного житла. Заборгованість за кредитом пропонується визначати на рівні загальної заборгованості позичальника за кредитом з тілом та процентами, але не більше ринкової вартості житла – предмету іпотеки. Передбачено механізм врегулювання ситуацій, коли житло було вилучене у власника в рахунок боргу. Позичальник зможе звертатися за реструктуризацією протягом шести місяців з дня набуття чинності даним законом.

Олександр Дубінський також висловив свої зауваження до законопроекту №4475.

Ще один проект Закону «Про відновлення порушених прав споживачів фінансових послуг» (№4557) представив один із його авторів народний депутат Олексій Леонов. Зокрема, за його словами, даний законопроект спрямований на виправлення помилки, якої припустилися державні органи, дозволивши кредитування в іноземній валюті. У законопроекті пропонується виправити помилку, змінивши валюту виконання зобов’язань за кредитами на національну валюту України, і визначається порядок перерахунку.

Представники Національного банку України та Асоціації банків України повідомили, що не підтримують жоден із трьох запропонованих законопроектів, оскільки вони порушують принципи свободи договору та рівності сторін.

Представники банків висловилися за реструктуризацію боргів за умовами Кодексу про банкрутство.

Під час обговорення голова Комітету наголосив, що законопроект, напрацьований робочою групою, стосується добросовісних клієнтів, які обслуговували кредит до стрибка курсу у 2014 році, виплатили по ньому досить великі кошти і мають лише одне житло. «Ми не пропонуємо звільнити їх від сплати по кредиту. Ми вважаємо, що правильно буде, якщо вони виплатять відсотки за кредитами, але відсоток цей буде розумним – перерахований виходячи з середнього курсу. Виплачені пені і штрафи будуть зараховані в тіло кредиту. Ми намагаємось знайти компроміс», - сказав він.

Народні депутати звернули увагу на необхідність врегулювання питання заборгованості за валютними кредитами для переселенців з тимчасово окупованих територій.

Представники громадськості наголосили на необхідності забезпечення прозорості процедури реструктуризації і визначення вартості житла, що перебуває у заставі.

Вікторія Кінзбурська підкреслила, що пропонується досудова процедура, яка буде застосовуватись автоматично. «Ви подали заяву і вам розрахували кредит за новою схемою, переглянули відсоткову ставку і курс валюти. Якщо ви не можете сплачувати кредит і на нових умовах, то у вас є процедура банкрутства. Але це вже судова процедура», - пояснила народний депутат.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді законопроект №4475 прийняти за основу і дати доручення Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики доопрацювати зазначений законопроект шляхом внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо можливості реструктуризації за кредитними договорами, за якими судом прийнято рішення щодо звернення стягнення на єдине житло позичальника, але таке рішення не виконано внаслідок дії Закону «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті»; продовження дії мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті, на час проведення реструктуризації.

На засіданні також були розглянуті проекти законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб» (№ 4398) і «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб)» (№ 4399).

Один із авторів законопроектів народний депутат Тарас Тарасенко розповів про принципи, закладені в основу законопроекту №4398, серед яких проведення процедури банкрутства без залучення арбітражного керуючого і можливість встановлення судом мінімальної суми погашення заборгованості за кредитом.

За словами автора, законопроект № 4399 є стимулюючим і передбачає відміну сплати податку на прибуток з прощених за кредитами сум.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти обидва законопроекти за основу. У законопроекті №3499 пропонується виключити пункт 6 розділу першого, як такий, що вже врегульований у Податковому кодексі України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 16:47
29 березня 2024 16:43
29 березня 2024 16:39
29 березня 2024 16:23
29 березня 2024 16:09
29 березня 2024 15:57
29 березня 2024 15:47
29 березня 2024 14:58
29 березня 2024 14:25
29 березня 2024 14:09