5 березня 2021 року відбулася зустріч Голови Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе з Міністром енергетики Литовської Республіки Дайнюсом Крейвісом.

Сторони обговорили питання українсько-литовського співробітництва. Міністр енергетики Литовської Республіки Дайнюс Крейвіс поінформував про візит Президента Литовської Республіки Гітанаса Наусєди до України, який має відбутися у березні ц.р. і висловив сподівання, що зазначений візит буде успішним і створить нові передумови для подальшої розбудови стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою. Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала литовській стороні за чітку й послідовну підтримку України в її європейських і євроатлантичних прагненнях, а також у всіх питаннях, пов’язаних з протидією триваючій російській агресії, російській пропаганді та енергетичному проекту “Nord Stream 2”.

Також під час зустрічі Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе та Міністр енергетики Дайнюс Крейвіс зосередили увагу на спільних викликах і загрозах у енергетичній сфері обох країн. Українська сторона поділяє стурбованість литовської сторони у зв’язку з намірами Республіки Білорусь розпочати комерційну експлуатацію спроектованої Росією Білоруської АЕС. Важливо продовжувати подальшу співпрацю з метою впровадження міжнародних стандартів ядерної безпеки та приділяти особливу увагу дотриманню стандартів безпеки на атомній електростанції, спроектованій Російською Федерацією у Білорусі. Сторони висловили занепокоєння з приводу поспішного запуску Островецької АЕС, яка будується без дотримання вимог міжнародних конвенцій і рекомендацій експертів. Також електроенергія з країн, де експлуатуються електростанції, які побудовані без дотримання таких вимог не повинна бути допущена на їх ринки.

Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що українському парламенту вистачить сили волі аби відновити дію тих норм законодавства, які унеможливлюють закупівлю електроенергії у Білорусі та країни-агресора – Росії.

Під час дискусії Міністр енергетики Литовської Республіки Дайнюс Крейвіс висловився за підтримку України з боку Литви у питанні синхронізації об’єднаної енергетичної системи України з європейською мережею системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E), що дозволить нашій країні від’єднатися до 2023 року від енергетичної системи Росії та Білорусі.

Поглиблення стратегічного партнерства України з Литвою також відбувається в контексті імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Українсько-литовське співробітництво в галузі енергетики спрямоване на підвищення рівня енергетичної безпеки, розвиток енергетичного сектора та інтеграцію енергетичних ринків України до ринків ЄС. Литовська сторона привітала законодавчу ініціативу, спрямовану на тимчасове, до кінця 2021 року, зупинення імпорту електроенергії з країн, які не є членами Енергетичного співтовариства, за винятком електроенергії, необхідної для роботи мережі або надання екстреної допомоги. У цьому зв’язку Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на неприпустимості повернення до схем постачання російського газу до України.

У зв’язку з чим Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що на рівні Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу опрацьовуються всі законопроекти, які зареєстровані у Верховній Раді України, у тому числі ті, що належать до сфери енергетики і підпадають під дію Додатку XXVII до Глави 1 Угоди про асоціацію. «Ми їх аналізуємо на предмет відповідності Угоді про асоціацію та праву Європейського Союзу і направляємо до Уряду з метою узгодження положень цих законопроектів з Європейською Комісією у терміни, визначені Додатком XXVII», - зазначила Голова Комітету. Також Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання на конструктивну співпрацю у сфері енергетики з Європейською Комісією і отримання від них висновків на предмет сумісності законопроектів з відповідними положеннями acquis ЄС.

Згідно з пунктами 6 та 7 Додатку XXVII-А до Глави 1 Угоди про асоціацію «Україна зобов’язана утримуватись від введення в дію актів, поданих на проведення консультацій, зазначених у пунктах 5 та 6 Додатку XXVII-А, до того, як Європейська Комісія завершить оцінювання сумісності законопроекту з відповідними положеннями acquis ЄС та у випадку, якщо Європейська Комісія дійшла висновку, що законопроект є несумісним із зазначеними положеннями acquis ЄС».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10
28 березня 2024 11:37
28 березня 2024 11:20
27 березня 2024 17:59
27 березня 2024 16:59