3 березня відбулося засідання Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Члени Комітету розглянули проект Закону про Національне агентство України з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації №3057.

Під час засідання доцільність прийняття законопроекту обґрунтовувалася суб’єктом права законодавчої ініціативи нагальною необхідністю реалізації комплексу невідкладних заходів, зокрема проведення великого обсягу підготовчої роботи з метою практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України.

Також зазначалося, що реалізація міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації як держави-агресора, має здійснюватися на більш системній інституційній та правовій основі, зокрема, розроблення єдиної узагальненої правової позиції України має стати підґрунтям для вироблення єдиної консолідованої претензії, яку Україна як держава, що зазнала збройної агресії, має пред'явити Російській Федерації як державі-агресору.

Законопроектом у цьому зв’язку пропонується створити новий центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом - Національне агентство з питань подолання наслідків збройної агресії Російської Федерації і визначити правові та організаційні засади його функціонування з метою узагальнення правової позиції України щодо збройної агресії Російської Федерації як концептуальної основи для практичної підготовки консолідованої претензії України до Російської Федерації та реалізації її міжнародно-правової відповідальності за збройну агресію проти України.

За результатами обговорення Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати також розглянули проект Закону про Службу військового капеланства №4626.

Цим законопроектом законопроекті пропонується визначити поняття «Служби військового капеланства» та закріпити статус військових капеланів як військовослужбовців. Проектом також пропонується визначити поняття «духовно-релігійні потреби», «задоволення духовно-релігійних потреб», «душпастирська опіка», «консультування командування з духовно-релігійних питань» та іншим поняттям, а також визначаються принципи, на яких здійснюється діяльність Служби військового капеланства та функціональні обов’язки військового капелана як військовослужбовця, визначається структура Служби військового капеланства, порядок підпорядкування та загальна чисельність.

За результатами розгляду Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур оборонного планування №4210, Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді направити його до головного комітету для підготовки на повторне перше читання.

Також Комітет додатково розглянув підготовлений до другого читання проект Закону про внесення зміни до статті 2 Закону України "Про правовий режим майна у Збройних Силах України" №3403. За результатами розгляду прийнято рішення врахувати зауваження та пропозиції, підготовлені членами Комітету, до окремих статей остаточної редакції законопроекту та рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду проекту Закону №3403, підготовленого Комітетом до другого читання з урахуванням зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України, прийняти його в другому читанні та в цілому.

Під час засідання Комітету відбулася презентація проекту Закону про внесення змін до статті 27 Закону України "Про Державну прикордонну службу України" щодо організації фінансування діяльності Державної прикордонної служби України" №4545.

Метою законопроекту є унормування питань фінансування діяльності Держприкордонслужби шляхом наділення Адміністрації Держприкордонслужби функціями головного розпорядника бюджетних коштів, що виділяються для фінансування діяльності Держприкордонслужби.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 27 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» надавши центральному органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони державного кордону, статусу головного розпорядника бюджетних коштів для прийняття оперативних рішень спрямованих на ефективне виконання покладених на Держприкордонслужбу завдань.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

23 квітня 2024 20:12
23 квітня 2024 20:11
23 квітня 2024 19:50
23 квітня 2024 19:24
23 квітня 2024 19:21
23 квітня 2024 19:17
23 квітня 2024 19:01
23 квітня 2024 18:02
23 квітня 2024 16:34
23 квітня 2024 15:05