Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики під час свого засідання 3 березня розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами та ефективного використання бюджетних коштів при фінансуванні одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка", № 5064.

Законопроектом, згідно з пояснювальною запискою, передбачено визначення органів соціального захисту населення за місцем проживання батьків (усиновлювачів, опікуна, піклувальника) закладами, що призначають і здійснюють виплату (видачу) державної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, а також зниження навантаження на Державний бюджет через встановлення вартості одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» у розмірі трьох прожиткових мінімумів на 1 січня відповідного бюджетного року та подальше визначення кінцевої ціни в результаті аукціону. Як очікується, реалізація проекту Закону створить сприятливіші умови для підтримки жінок під час пологів та вагітності, для державного захисту  новонароджених, а також сприятиме ефективному використанню бюджетних коштів при фінансуванні соціальної одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка».

За результатами обговорення учасники засідання ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу і в цілому в редакції Комітету проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами та ефективного використання бюджетних коштів при фінансуванні одноразової натуральної допомоги "пакунок малюка".

Крім того, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України ухвалити за основу проект Закону про внесення змін до статті 89 Бюджетного кодексу України (№ 4692). Документ розроблений з метою законодавчого врегулювання можливості фінансування центрів культурних послуг бюджетним коштом.

Учасники засідання також затвердили рішення про проведення слухань у Комітеті на тему: «Про забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України». До обговорення питання долучився Віцепрем'єр-міністр - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков. Він підкреслив, що Міністерство  з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України виступає за всебічну підтримку важливого для кримськотатарського народу телеканалу ATR, але водночас не можна ігнорувати інших мовників, які змушені були переїхати від початку окупації Криму, і, на превеликий жаль, не отримують державної підтримки.

Слухання заплановано провести 31 березня 2021 року.

Також перша заступниця голови Комітету Ірина Констанкевич у зв’язку з зазначеною проблемою ініціювала проведення у Комітету слухань щодо друкованих ЗМІ.

На засіданні уповноважили голову підкомітету з питань туризму та курортів Дмитра Нальотова представляти позицію Комітет у відборі проектів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, які будуть реалізовані в рамках програми «Велике будівництво».

Члени Комітету також заслухали інформацію Міністерства культури та інформаційної політики України щодо деяких питань у сфері кінематографії: девелопмент, інституційна підтримка та інструменти впровадження; нормативно-правове забезпечення реалізації положень Закону України «Про приєднання України до Європейського фонду підтримки спільного виробництва та розповсюдження художніх кінематографічних та аудіовізуальних творів» («Eurimages»); підписання Європейської конвенції про спільне кінематографічне виробництво.

Розгляд законопроекту про внесення змін до статті 57 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (№ 4638), законопроекту про внесення змін до статті 57 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (№ 4638-1) та законопроекту  про внесення змін до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» щодо набрання чинності статті 57 цього Закону (№ 4638-2) перенесли на наступні засідання.

Трансляцію засідання можна переглянути за посиланням.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

25 квітня 2024 10:22
25 квітня 2024 10:11
24 квітня 2024 19:20
24 квітня 2024 19:10
24 квітня 2024 19:00
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:50
24 квітня 2024 18:45
24 квітня 2024 18:39
24 квітня 2024 18:35