1 березня в Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у режимі онлайн відбулося засідання Комітету.

Члени Комітету розглянули пропозиції Президента України до Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів і приведення термінології у відповідність із законодавством у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю" №3964, прийнятого Верховною Радою 27 січня.

У своїх пропозиціях Президент України повідомляє, що Закон надійшов на підпис 4 лютого 2021 року і зазначає, що прийнятий Закон не може бути підписаний, оскільки його датою набрання чинності визначено 1 січня 2021 року.

Тобто фактично допускається набрання Законом чинності до дня його опублікування.

Глава держави вважає, що такий підхід не відповідає Конституції України і пропонує пункт 1 розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону викласти в такій редакції: "1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування".

Комітет ухвалив рішення схвалити текст порівняльної таблиці з пропозиціями Президента України до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів і приведення термінології у відповідність із законодавством у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю» і рекомендує Верховній Раді підтримати їх та прийняти Закон в цілому з їх урахуванням.

Члени Комітету під час засідання розглянули та прийняли рішення про включення до порядку денного сесії проекту Закону про Захисників/Захисниць України та членів їх сімей №4389 та про створення робочої групи при Комітеті по опрацюванню вищевказаної законодавчої ініціативи під головуванням голови підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолія Остапенка.

Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому з урахуванням зауважень та пропозицій:

- проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України “Про гуманітарну допомогу” №3527, яким пропонується до повноважень Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій віднести визнання гуманітарною допомогою вантажів вагою до 12 тонн;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною №3695, яким пропонується: забезпечити рівні можливості матері та батька на догляд за дитиною та поєднання трудової діяльності із сімейними обов'язками; усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіка на відпустку для догляду за дитиною; створити передумови для посилення ролі батька у процесі вихованні дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

Члени Комітету підтримали рішення про направлення на повторне перше читання проект Закону про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення №2683.

На засіданні Комітету прийнято рішення про створення робочої групи з доопрацювання до другого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю №4113 під головуванням Голови підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об'єднань Комітету Сергія Гривка. Проект передбачає посилення соціальних гарантій для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю для забезпечення їх подальшої інтеграції в суспільство та зменшення стигматизації відповідної категорії українців громадою.

Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти за основу з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг за реєстр. №3613. Законопроект розроблено з метою ефективного вирішення проблеми погашення заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги та стимулювання своєчасної сплати таких послуг платоспроможними користувачами.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

16 квітня 2024 16:20
16 квітня 2024 16:08
16 квітня 2024 15:58
16 квітня 2024 15:24
16 квітня 2024 12:23
15 квітня 2024 18:11
15 квітня 2024 18:10
15 квітня 2024 15:32
15 квітня 2024 14:25
15 квітня 2024 14:14