На засіданні Комітету з питань економічного розвитку, який відбувся у режимі відеоконференції, було розглянуто проект Закону «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (№ 4020) та три альтернативних до нього № 4020-1, 4020-2 і 4020-3.

Законопроектом №4020, поданим Кабінетом Міністрів, пропонується затвердити п’ять переліків об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації: акціонерних товариств, у статутних капіталах яких частка корпоративних прав, що належать державі, не може бути меншою ніж 50%+ одна акція; господарських товариств та об’єднань, у статутних капіталах яких частка корпоративних прав, що належать державі, становить 100%, державних комерційних та казенних підприємств; об’єктів культури та спорту; державних підприємств, що не підлягають приватизації, але можуть бути перетворені в господарські товариства; об’єктів лісового господарства.

Також законопроектом пропонується дозволити звертати стягнення на об’єкти нерухомого майна та інші основні засоби виробництва, що забезпечують ведення виробничої діяльності об’єктів права державної власності, які були включені до переліків, для погашення виплат із заробітної плати та інших передбачених проектом виплат.

Як зазначив голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, Кабінет Міністрів подав новий перелік об’єктів державної і комунальної власності, заборонених до приватизації, на заміну того, який був скасований у 2020 році. На його думку, за основу має братися саме перелік, запропонований Урядом. «Я вважаю, враховуючи резонанс цього питання, ми маємо приймати його за основу і далі продовжувати напрацьовувати повноцінну фінальну редакцію з урахуванням пропозицій колег з інших комітетів, фракцій і округів», - сказав голова Комітету.

Народні депутати під час обговорення наголошували на необхідності комплексного підходу до затвердження переліку об’єктів, заборонених до приватизації.

За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення внести законопроекти на розгляд Верховної Ради та рекомендувати за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу законопроект №4020 і альтернативні відхилити.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про обчислення часу в Україні» (№ 4201) і альтернативний до нього «Про обчислення часу на території України (про застосування українського часу)» (№ 4201-1).

Законопроект №4201 визначає правові засади встановлення одиниць часу, обчислення часу та регулює відносини, що виникають при поширенні інформації про точний час і календарну дату в Україні. Проектом, зокрема, пропонується встановити, що «сезонний перехід часу на території України не здійснюється».

Альтернативний законопроект пропонує запровадити замість «київського» «український» час і скасовує перехід на літній час.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроекти до порядку денного і за результатами розгляду у першому читанні проект №4201 прийняти за основу, а альтернативний - відхилити.

Комітет розглянув і рекомендував Верховній Раді прийняти у першому читанні за основу проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів» щодо гарантійних зобов’язань в електронному вигляді» (№ 4185), яким пропонується встановити на законодавчому рівні можливість надання експлуатаційних документів в електронному вигляді при гарантійному обслуговуванні товарів.

Народні депутати також прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» щодо розташування технічних засобів телекомунікацій» (№ 3410).

Члени Комітету погодили проведення парламентських слухань на тему: «Про засади державної політики сталого розвитку України» 28 квітня 2021 року.

Окрім того, під час засідання, яке відбулося 17 лютого, Комітет створив робочу групу з доопрацювання проекту Закону «Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та деяких інших законодавчих актів України щодо посилення контролю та відповідальності за порушення законодавства у сфері публічних закупівель, забезпечення належного захисту прав учасників публічних закупівель» (№ 4394.)

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

20 квітня 2024 15:00
19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31