Комітет з питань екологічної політики та природокористування провів засідання у режимі відеоконференції, на якому розглянув і надав свої висновки щодо законопроектів із підготовки яких не є головним.

Народні депутати розглянули проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення належних соціальних гарантій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на виконання рішення Конституційного Суду України» (№ 1117, доопрацьований).

Проектом пропонується відновити норми Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" до редакції до внесення змін Законом № 76-VIII, а також у Законі "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи" відновити поняття зони посиленого радіоекологічного контролю.

Члени Комітету відзначили, що проектом вносяться зміни до меж зон радіоактивно забруднених територій, відтак є необхідність отримання до законопроекту науково-експертного висновку Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

Окрім того, прозвучало зауваження, що відновлення соціальних гарантій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у повному обсязі потребує значних коштів, отже, для ухвалення законопроекту необхідний висновок Комітету з питань бюджету.

Прийнято рішення підтримати прийняття законопроекту за основу за умови врахування зауважень Комітету.

Комітет розглянув проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України» (№ 4622), спрямований на усунення неточностей та неузгодженостей у законодавстві, пов’язаних із запровадженням Національної поліції України. Зокрема, у пропонується у природоохоронному та іншому законодавстві замінити слово «міліція» на «поліція».

Комітет рекомендував головному Комітету підтримати прийняття законопроекту за основу.

Члени Комітету розглянули проект Закону «Про внесення змін до статті 89 Бюджетного кодексу України (№ 4692), направлений на врегулювання можливості фінансування центрів культурних послуг за рахунок коштів бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад, а також узгодження статті 89 Бюджетного кодексу із нормами законодавства про культуру, про освіту, про тваринний світ. Проектом, зокрема, пропонується окремо прописати фінансування зоопарків комунальної власності.

Комітет прийняв рішення направити Комітету з питань бюджету висновок про підтримку законопроекту в першому читанні за основу.

Також народні депутати рекомендували головному Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства» (№ 4668), яким пропонується визначити дату щорічної індексації пенсій – 1 березня.

Комітет розглянув проект Закону «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України» (№ 4664), яким пропонується законодавчо визначити основні засади адміністративно-територіального устрою України, порядку утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць.

Під час обговорення зазначалось, що законопроектом уточнюється перелік документів, на які не поширюється дія Закону «Про стратегічне екологічне оцінювання». На думку членів Комітету, вносити пропоновані зміни в цей Закон немає сенсу.

Прийнято рішення рекомендувати головному Комітету підтримати прийняття законопроекту за основу за умови виключення під час підготовки до другого читання частини, яка стосується внесення змін до Закону «Про стратегічне екологічне оцінювання».

Розглянувши проекти законів «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю (нагляду) у сфері житлово-комунального господарства» (№ 4403) і «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо здійснення державного контролю (нагляду) у сфері житлово-комунального господарства» (№ 4404), Комітет відзначив важливість пропонованих законопроектів і підтримав прийняття за основу за умови внесення їх на розгляд Верховної Ради після прийняття в цілому проекту Закону «Про управління відходами» (№ 2207-1-д) і узгодження з ним.

Комітет розглянув проекти законів «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок окремих податків» (№ 4346) і «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження державного фонду декарбонізації» (№ 4347), якими передбачається збільшення ставки екологічного податку на викиди двоокису вуглецю з 10 до 30 грн за тонну. Половину отриманих коштів пропонується направляти до загального фонду державного бюджету із подальшим використанням на заходи із захисту довкілля, ще 50% – до фонду декарбонізації, який забезпечить фінансування енергоефективних заходів.

Комітет висловився на підтримку ідеї, закладеної у законопроектах, однак, виходячи з необхідності системного підходу до фінансування екологічних заходів, підтримав рішення про направлення пропозиції головному Комітету про направлення їх на доопрацювання.

Також, на засіданні було розглянуто лист народного депутата Олександра Фельдмана щодо звернення трудового колективу Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника про відносини з Державним агентством України з управління зоною відчуження (ДАЗВ).

За результатами розгляду дано доручення голові підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Ігорю Кривошеєву провести зустрічі із представниками заінтересованих сторін і проінформувати Комітет про результати та шляхи врегулювання взаємовідносин.

Комітет затвердив склад робочої групи «Про запобігання і відшкодування екологічної шкоди», дозволивши голові робочої групи Олені Криворучкіній, у разі необхідності, вносити зміни до її складу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11