Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України під час засідання 17 лютого розглянув низку питань порядку денного.

Учасники засідання розглянули на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам проекту Закону України «Про вихід з Угоди про Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок та Протоколу про внесення поправок до Угоди про Міжурядовий фельд’єгерський зв’язок», внесений Кабінетом Міністрів України, (№ 0086).

Проект розроблено Адміністрацією Держспецзв’язку на виконання схваленого на засіданні Кабінету Міністрів України Плану організації виконання Указу Президента «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про припинення дії для України окремих міжнародних договорів, укладених у рамках Співдружності Незалежних Держав».

Угода і Протокол визначають організаційні засади, юридичні аспекти та зобов’язання у рамках створення єдиної системи фельд’єгерського зв’язку, призначеного для забезпечення доставки особливо важливої, секретної та іншої службової кореспонденції між главами держав, урядів, органами влади та управління держав-учасниць Угоди, а також для доставки офіційної кореспонденції органів СНД. Центральним транзитним пунктом при пересиланні офіційної кореспонденції Угодою визначено м. Москву.

РФ за фактом збройної агресії проти України порушила державний суверенітет, територіальну цілісність України, продемонструвала нехтування нормами міжнародного права, цілями і принципами Статуту ООН, зобов’язаннями, взятими в рамках Організації з безпеки і співробітництва в Європі. З огляду на це виконання зобов’язань Українською Стороною, зокрема пересилання офіційної кореспонденції через Москву за Угодою, несе загрозу національним інтересам України. Продовження участі України в Угоді надає потенційну можливість доступу до документів, що пересилаються, під час їх знаходження на території Російської Федерації, а також створює загрозу життю і здоров’ю фельд’єгерів, які є військовослужбовцями та перебувають під час доставки офіційної кореспонденції на території країни-агресора.

Вихід України із зазначеної Угоди не вплине на інтереси українських громадян та на спроможність держави належним чином захищати національні інтереси, а також на можливості України у протидії спробам Російської Федерації легітимізувати тимчасову окупацію частини суверенної території України. Проект Закону погоджено без зауважень Міністерством цифрової трансформації, Міністерством закордонних справ України, Міністерством фінансів та Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. За результатами проведення Міністерством юстиції України правової експертизи проекту Закону отримано висновок із загальною підсумковою оцінкою – відповідний.

Під час засідання було розглянуто на відповідність оформлення та реєстрації вимогам закону, Регламенту Верховної Ради України та прийнятим відповідно до них нормативно-правовим актам проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правових засад діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», (№ 5019). Проект спрямований на удосконалення правових засад діяльності Уповноваженого, а також порядку призначення та звільнення Уповноваженого. Також проект Закону передбачає визначення окремих повноважень Уповноваженого у період триваючого збройного конфлікту та після його закінчення з метою сприяння подоланню негативних наслідків конфлікту в сфері захисту прав людини і основоположних свобод. Прийняття законопроекту дасть змогу удосконалити порядок обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також посилити ефективність захисту в Україні прав людини і основоположних свобод Уповноваженим.

Окрім того, члени Комітету розглянули питання реалізації положень частини п’ятої статті 33 Закону України «Про статус народного депутата України» (уточнені відомості Апарату Верховної Ради України щодо обліку робочого часу народного депутата України) та затвердили розклад засідань Комітету у березні 2021 року.

За наслідками розгляду зазначених питань Комітетом були прийняті рішення та ухвалені відповідні висновки.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 квітня 2024 17:12
19 квітня 2024 16:24
19 квітня 2024 16:17
19 квітня 2024 15:40
19 квітня 2024 15:27
19 квітня 2024 14:27
19 квітня 2024 13:54
19 квітня 2024 13:37
19 квітня 2024 12:31
19 квітня 2024 11:11